Kaksi pientä sanaa surevalle riittää

Ihmisen kohtaaminen ihmisenä on taito, jota jokaisen olisi hyvä harjoitella

Sureva kaipaa usein lohdutusta ja sitä, että suru huomioidaan.

10.3. 2:00

Suuren menetyksen kokeneen ihmisen kohtaaminen voi tuntua vaikealta. Pelko siitä, että sanoo jotain väärää, johtaa helposti siihen, ettei sano mitään. Mielessä voi risteillä erilaisia ajatuksia: En tiedä mitä sanoisin. Omat ja toisen tunteet jännittävät. En ole riittävän läheinen sanoakseni mitään. En halua muistuttaa tapahtuneesta.

Näitä ajatuksia kävin ennen itsekin läpi, kunnes suuri menetys osui kohdalleni ja opin, mitä sureva toisilta kaipaa.

Viime kesänä menetin vauvani vain viikko ennen laskettua aikaa. Olen joutunut kohtaamaan kaiken uudestaan kuolleen lapsen äitinä – myös toiset ihmiset. On ollut raskasta huomata, kuinka moni välttelee aihetta tai minua, vaikka olen itse ollut avoin asian suhteen.

Sureminen on yksilöllistä, mutta uskon puhuvani monen surevan puolesta sanoessani, että huomioiminen on parempi kuin huomiotta jättäminen. Sureva kaipaa usein lohdutusta ja sitä, että menetys ja suru huomioidaan: otan osaa riittää. Lisäksi voi kysyä: ”Miten olet voinut?” tai ”Haluatko jutella?”

Omaa liikutusta ei tarvitse peitellä, ei tarvitse osata sanoa mitään muuta. Riittää, että on läsnä ja kuuntelee. Olipa kyseessä sitten läheinen tai kaukaisempi tuttu, ihmisen kohtaaminen ihmisenä on taito, jota jokaisen olisi hyvä harjoitella.

Menetys ja sitä seurannut suru eivät katoa koskaan. Tarve puhua asiasta voi olla läsnä hyvinkin pitkään tapahtuneen jälkeen. Itse haluaisin puhua asiasta lähes päivittäin, mutta vain harva kysyy enää kuulumisiani. Ikään kuin asia olisi loppuun käsitelty, vaikka olen vasta ottanut ensiaskeleet uudessa todellisuudessa.

Suuri menetys voi opettaa paljon ja tuoda mukanaan myös hyvää. Oma menetykseni on opettanut minulle elämästä enemmän kuin olisin voinut kuvitellakaan. Kaunis enkelivauvani on ollut elämäni suurin opettaja.

Enkelivauvan äiti

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide