Vanhemmat ajattelevat lastensa parasta

Yhteiskuntaa voidaan muuttaa poliittisilla päätöksillä, mutta ihmisluontoa vastaan taistelu on taistelua tuulimyllyjä vastaan.

26.2. 2:00

Helsingin Sanomissa kirjoitettiin (Mielipide 24.2.), että kansalaisia pitäisi syyllistää koulusegregaatiosta. Kirjoituksen premissiksi oli valittu ajatus, että syyllistäminen olisi välttämätöntä, jos koulusegregaatio halutaan pysäyttää.

Kirjoittaja perusteli tätä olettamaa sillä, että huoltajilla olisi moraalisia velvollisuuksia myös muita kuin omia lapsiaan kohtaan. Näin varmasti on, mutta aika harvalla vanhemmalla vaakakupissa painavat yhtä paljon yhteiskunnalliset ihanteet tai kauniit aatteelliset hokemat ja velvollisuus huolehtia oman lapsensa hyvinvoinnista.

Nykyinen kehitys ei missään nimessä ole toivottavaa, eikä segregaatio palvele ketään. Puhdasta hyväuskoisuutta on kuitenkin kuvitella, että vanhemmat hylkäisivät luontaisen taipumuksensa ajatella jälkikasvunsa parasta ja uhraisivat edes palasen lastensa tulevaisuutta tasapäistämisen ideologisella alttarilla. Yhteiskuntaa voidaan muuttaa poliittisilla päätöksillä, ja näin demokratiassa kuuluukin, mutta ihmisluontoa vastaan taistelu on taistelua tuulimyllyjä vastaan.

Miikkael Azaize

perheenisä, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide