Sosiaalisessa mediassa levisi video, jossa vartija pilkkaa työasussa romaneja. Tapaus nousi puheenaiheeksi, kun yhdistykset, viranhaltijat ja yksityishenkilöt tekivät kanteluja viranomaisille.
Julkinen keskustelu keskittyy yksittäistapaukseen. Tuomme esiin yhteiskunnallisen ulottuvuuden. Vihapuheella ja turvallisuusalan ylilyönneillä on yhteinen nimittäjä, rakenteellinen syrjintä. Se kertoo asenteesta, joka yhdistettynä vartijoiden toimivaltaan aiheuttaa pelkoa romaneissa.
Lapsiasiavaltuutetun mukaan syrjinnän pelko heikentää romanilasten tulevaisuudenuskoa. Yleistäminen, vihapuhe ja etninen profilointi rikkovat lakia.
Vähemmistöjen oikeudet turvataan perustuslaissa. Viranomaisten tulee ottaa turvallisuusalan ongelmat vakavasti. Valtioneuvosto tukee periaatepäätöksellä Suomen romanipoliittista ohjelmaa, perustuen ihmisoikeussopimuksiin, joiden mukaan syrjinnän kiellon rikkomuksia on seurattava.
Esitämme parannuksia turvallisuusalan koulutukseen yhdenvertaisuudesta. Ilmaisemme tukemme alaa opiskeleville ja lakeja noudattaville vartijoille, joita turvallisuusalan heikkenevä maine huolestuttaa.
On yhteinen asiamme huolehtia, että vähemmistöihin kuuluvilla on oikeus turvalliseen tilaan sosiaalisessa mediassa ja julkisissa tiloissa. Toivomme, että vartijoiden romaneihin kohdistuvat erityistoimenpiteet lopetettaisiin ja romaneja kohdeltaisiin kuten muitakin ihmisiä.
puheenjohtaja, Suomen romaniyhdistys
suunnittelija, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
pääsihteeri, Romaniasiain neuvottelukunta
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.