Yhä harvempi nuori tekee rikoksia, ja selitys sille tiedetään

Aiempaa pienempi osa nuorista tekee rikoksia, ja katujengeihin kuuluu vain hyvin harva. Tutkijan mukaan olennaista on erottaa aikuisia ärsyttävät nuorisojengit rikoksia tekevistä.

28.2. 2:00

Yhtenä iltana jalkapallotreenit uhkasivat alkaa kahakalla. Paikallinen nuorisojengi ei suostunut luovuttamaan meille varaamaamme kenttävuoroa.

Mitä täällä tapahtuu, puuskahdin joukkuekaverilleni, kun tilanne oli saatu purettua. Mielessäni liitin typerän episodin varoittaviin esimerkkeihin Ruotsin katujengeistä.

Viime viikolla tapasin eduskunnassa kriminologi Markus Kaakisen. Hän esitteli lukuja, jotka laittoivat huolet mittakaavaan.

Yhä pienempi osa suomalaisnuorista tekee rikoksia, Kaakinen aloitti. Tutkijana häntä kiinnostaa, miksi näin on. Siksi hän tutkii yhdessä kriminologi Matti Näsin kanssa, mitkä yksilölliset tekijät selittävät nuorten rikollisuuden vähenemistä.

Yksi tärkeä syy on nuoruuden rutiinien muutos. Nykynuoret juovat ja lintsaavat entistä vähemmän ja viettävät aiempaa vähemmän aikaa itseään vanhempien nuorten kanssa kodin ulkopuolella. Heillä on elämässään aiempaa enemmän rikollisuudelta suojaavia tekijöitä.

Tästä pitäisi puhua nuorille, Kaakinen sanoi. Nuorten rikollisuus on harvinaista. Ei rikollisuudesta ole tullut nuorisokulttuuria.

Hyvä kehitys ei tosin koske kaikkia. Poliisien tilastoima nuorten väkivaltarikollisuus on kasvanut. Yhä pienempi porukka tekee vakavia ja toistuvia rikoksia.

Kaakinen ja Näsi tutkivat myös heitä. Alustavien tulosten mukaan useimmilla on neuropsykiatrisia haasteita, huono-osainen perhetausta sekä traumaattisia kokemuksia rikoksen uhrina.

Heistäkin vain harva kuuluu rikolliseen katujengiin.

Rikollisuudesta ei ole tullut nuorisokulttuuria.

Kaupungilla pyörivistä, jengiltä vaikuttavista porukoista suurin osa ei Kaakisen tutkimuksen mukaan hyväksy rikollista käytöstä. Rikoksia tekeviin jengeihin kuuluu Helsingin alaikäisistä nuorista marginaalisen pieni osa.

Ärsyttävät nuorisojengit pitää ymmärtää erottaa rikoksia tekevistä katujengeistä, Kaakinen sanoi. Rikollisjengit kuuluu tukahduttaa. Nuorisoporukan muuttumista katujengiksi taas ehkäisee esimerkiksi poliisin ankkuritoiminta.

Ankkuritoimintaan riittäisi enemmän resursseja jo nyt, jos tahtoa olisi.

Mutta kun kaupunkilaiselta varastetaan sähköpyörä, hän vaatii poliisilta nopeaa toimintaa. Ennalta ehkäisevä työ taas ratkoo tulevien vuosikymmenten ongelmia. Ne kiukuttavat harvaa aikuista tänään.

Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimituksen ja HS Vision esihenkilö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide