Iltalehti kommentoi saamelaiskäräjälain kaatumista eduskunnassa.
”Perjantaina perustuslakivaliokunta ilmoitti (9–7) äänestyksen jälkeen, ettei mietintöä ehditä enää tällä eduskuntakaudella antaa, ja siksi asian käsittely päätettiin lopettaa.”
”Perustuslakivaliokunnan äänestyksessä kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan kansanedustajat olivat sillä kannalla, että mietintöä ei ehditä antaa. Kun taas Sdp:n, vasemmistoliiton, vihreiden ja Rkp:n kansanedustajat olisivat halunneet mietinnön antaa.”
”Äänestystuloksesta näkee, mitkä puolueet pitivät hallituksen lakiesitystä sen verran ongelmallisena, että asian katsottiin vaativan enemmän käsittelyaikaa. – – Koko perustuslakivaliokunta eli myös Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kansanedustajat olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että hallitus toi lakiesityksen eduskuntaan liian myöhään.”
”Tässä asiassa pääministeri Sanna Marin (sd) ja hänen johtamansa hallitus joutuvat katsomaan peiliin. Samoin kuin siinä, että edes hallitus ei päässyt lakiesityksestä yksimielisyyteen, vaan se annettiin eduskuntaan poikkeuksellisesti riitaisana.”
”Nyt kaikkien muiden hallituspuolueiden puheenjohtajat – paitsi keskustan – vierittävät saamelaiskäräjälain kaatumisen perustuslakivaliokunnan syyksi. Tosiasiallinen syy on kuitenkin se, että laki tuotiin liian myöhään ja riitaisena eduskuntaan. Aikaa yhteysymmärryksen hiomiseen ei perustuslakivaliokunnassa jäänyt, koska valiokunta on jo muutoinkin erittäin työllistetty.”
”Sen sijaan, että hallitusta johtava pääministeri syyttää parlamentaarista perustuslakivaliokuntaa, hänen olisi pitänyt varmistaa hallituksen yksimielisyys jo paljon aiemmin, jolloin lain läpimenomahdollisuudet eduskunnassa olisivat olleet paremmat.”
Lapin Kansa osallistuu keskusteluun nelipäiväisestä työviikosta.
”Britanniassa toteutettiin kokeilu nelipäiväisestä työviikosta ja tulokset olivat erinomaiset – työntekijöiden työhyvinvointi kasvoi, sairauspoissaolot vähenivät, tuottavuus kasvoi ja halu pysyä yrityksessä vahvistui. Lopputulos on herättänyt ihastusta Suomessa asti varsinkin vasemmalla.”
”Kriitikot ovat löytäneet brittikokeilusta heikkouksia. – – Esiin on tuotu myös epäilyjä siitä, että tuottavuus taantuu ennen pitkää entiselleen, kun lyhyestä työviikosta tulee pysyvä järjestely.”
”Mikään ei estä yrityksiä ja järjestöjä kokeilemasta jo nyt lyhyempää työviikkoa tai -päivää. – – Lyhyempi työviikko voi sopia joillekin aloille, mutta yhtä selvää on, ettei lyhennetty malli sovi kaikille aloille, eikä varsinkaan viiden päivän palkalla.”