Terveydenhuollossa kannattaisi kokeilla työajan lyhentämistä

Terveydenhuoltoalalla tarvitaan uutta ajattelua.

3.3. 2:00

Viime viikkoina on kirjoitettu lyhennetyn työajan kokeiluista ja niiden hyvistä puolista. Nyt olisi oiva tilaisuus mullistaa terveydenhuoltoalan rakenteita. Laskemalla jaksotyön tuntimäärää ja tekemällä hiukan pidempiä päiviä saataisiin helposti useampi vapaapäivä lisää, ilman merkittävää kustannusten nousua. Hoitoala ei houkuttele työn raskauden vuoksi, ja viime vuonna sote-sopimuksen tuomat ”ylimääräiset” palkat ovat jo sulaneet muiden alojen saadessa lähes samat.

Onhan lähes käsittämätöntä, että vuorotyöläisellä on kolmen viikon listalla sama määrä vapaapäiviä kuin maanantaista perjantaihin työskentelevällä toimistotyöntekijällä. Hoitajalla saattaa kuitenkin olla jopa neljä yövuoroa listalla. Samaan aikaan listojen suunnittelussa mennään entistä tiukemmin työnantajan määräämässä marssitahdissa tehokkuus edellä. Työhyvinvointi on lähinnä korulause, jota viljellään.

Tulisi rohkeasti kokeilla työajan lyhentämistä ja tuoda uudenlaista ajattelua terveydenhuoltoalalle. Pitkällä aikavälillä tämä lisäisi alan houkuttelevuutta.

Miikka Wagner

luottamusmies, JHL

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide