Kielihäpeä huomioidaan yliopistollisessa kieltenopetuksessa

Kielihäpeä ja -pelko ovat todellisia kokemuksia joillekin opiskelijoille.

1.3. 2:00

Helsingin Sanomien kirjoitus ”Kansallinen kielihäpeä” (22.2.) kuvasi kielteisiä kielenkäyttö- ja oppimiskokemuksia alakoulusta yliopistoon.

Kielihäpeä ja -pelko ovat todellisia kokemuksia joillekin opiskelijoille, joita kohtaamme työssämme Helsingin yliopiston Kielikeskuksessa, ja jonkinlainen epävarmuus käyttää kieltä on tuttu useille. Kielihäpeä voi liittyä useaan tai yhteen vieraaseen kieleen, kuten myös vuorovaikutukseen omalla äidinkielellä. Tällöin voidaan puhua viestintäarkuudesta tai esiintymisjännityksestä. Taustalla ovat usein juuri aiemmat huonot kokemukset ja epäonnistumisen pelko.

Haluamme nostaa esille, että tämän päivän yliopistossa kielihäpeää käsitellään määrätietoisesti ja sensitiivisesti kielikeskusopetuksessa. Ilmiö tiedostetaan ja siihen pureudutaan opetuksessa. Kielenopetuksen ensisijainen ydin on uskalluksen ja kommunikaatiotaitojen kehittäminen. Emme keskity erityisesti kielioppiin, ääntämiseen tai virheisiin, vaan viestimiseen.

Erilaiset opiskelijoita askarruttavat, sujuvaa kommunikaatiota vieraalla kielellä haittaavat kynnyskysymykset voivat ilmetä yliopisto-opintojen aikana. Tarvitsemme koko koulutuspolun mittaista yhteistyötä, jotta kielihäpeä tunnustetaan ja sitä voidaan auttaa kohtaamaan. Kaikilla on oikeus oppia kieltä häpeän tai pelkojen häiritsemättä. Käytännön keinona kielihäpeän käsittelyyn Kielikeskuksessa onkin tarjolla muun muassa erilaisten oppijoiden ryhmiä.

Kielenoppiminen ei myöskään ole koskaan liian myöhäistä. Kansallisen korkeakoulujen jatkuvan oppimisen strategian mukaisesti olemme avanneet useita kielikurssejamme myös yliopiston ulkopuolisille henkilöille. Tavoitteena on, että yhä useampien kansalaisten käsitykset omasta kielitaidostaan ovat positiivisempia tulevaisuudessa.

Katja Bergbacka

johtaja

Tuula Lehtonen

yliopistonlehtori, englannin yksikön toinen esihenkilö

Janne Niinivaara

asiantuntija, opetuksen ja oppimisen tuki

Helsingin yliopiston Kielikeskus

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide