Lipuntarkastuskäytäntöä alaikäisten kohdalla on muutettava

Henkilökohtaisen matkakortin tarkastuksen on tapahduttava muulla tavoin kuin vertaamalla kortin haltijan sosiaaliturvatunnuksen sukupuolikoodia matkustajan ulkonäköön.

Lipuntarkastajia metrossa.

28.2. 14:45

Omakohtaisen kokemukseni ja Helsingin Sanomien kirjoituksen (20.1.) perusteella ehdotan, että Helsingin seudun liikenne (HSL) muuttaa välittömästi lipuntarkastuskäytäntöä kaikkien alaikäisten matkustajien kohdalla. Henkilökohtaisen matkakortin tarkastuksen on jatkossa tapahduttava muulla tavoin kuin vertaamalla kortin haltijan sosiaaliturvatunnuksen sukupuolikoodia matkustajan ulkonäköön.

Nykytilanteessa juridiseen sukupuoleensa liitetyistä normeista poikkeavat lapset ja nuoret joutuvat henkilökohtaisella matkakortilla matkustaessaan lipuntarkastajien silmätikuiksi. Nöyryyttävään tilanteeseen joutumisen riskistä huolimatta monen lapsen ja nuoren on oppivelvollisuutensa suorittaakseen pakko käyttää julkista liikennettä koulumatkoillaan.

Suomen lainsäädäntö ei mahdollista juridisen sukupuolen korjaamista alle 18-vuotiaille. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovatkin translapset, jotka eivät ikätasoonsa perustuen tavanomaisesti kanna henkilöllisyystodistusta mukanaan.

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä on viranomainen, jonka toimintaa tasa-arvolaki säätelee. Tasa-arvolaki kieltää sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuvan syrjinnän kaikessa viranomaistoiminnassa ja velvoittaa tasa-arvon edistämiseen.

Ehdottamani muutos turvaa lasten ja nuorten oikeuden matkustaa pääkaupunkiseudun julkisessa liikenteessä ilman pelkoa sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvasta syrjinnästä lipuntarkastustilanteessa.

Lapsen vanhempi

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide