Neuvotteluja näännytyssodan sijaan

YK:n peruskirja velvoittaa jokaista jäsenvaltioita tukemaan sodan neuvotteluratkaisua.

1.3. 2:00

Euroopan turvallisuusjärjestys petti, kun Venäjä kansainvälistä oikeutta ja YK:n peruskirjaa rikkoen hyökkäsi vuosi sitten Naton kumppanimaahan Ukrainaan.

Rauhantunnusteluissa maaliskuussa 2022 pohjustettiin molemminpuolisiin myönnytyksiin perustuvia kompromisseja. Kun silloinen Britannian pääministeri huhtikuussa viestitti Kiovaan, ettei länsi ole valmis sodan lopettamiseen, neuvottelut katkesivat. Itsepuolustus ja siinä avustaminen on YK:n peruskirjan mukaan oikeutettua, mutta käänne ratkaisun hakemiseen taistelukentältä neuvottelujen sijaan oli sen vastainen.

Lännen korkeat sotilashenkilöt arvioivat, ettei Venäjän joukkojen ajaminen Ukrainan alueelta sotilaallisesti onnistu vaan armeijat ovat pattitilanteessa, jossa on pyrittävä neuvotteluratkaisuun. Viime puheissaan Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit kuitenkin ilmaisivat valmiutensa pitkään sotaan.

Näännytyssodassa siviilejä ja sotilaita kuolee ja maa tuhoutuu. Varustelukierre nielee resursseja. Viljan ja lannoitteiden viennin Ukrainasta ja Venäjältä takutessa ruoan saatavuus vähenee ja hintojen nousu altistaa miljoonia ihmisiä nälänhädälle. Pohjois-Amerikan ja EU:n ohjatessa avustusrahoja Ukrainaan, varoja ei riitä nälän runtelemiin Afrikan osiin tai Jemeniin. Pakolaisuus lisääntyy aiheuttaen vakavia kriisejä. Toimet ilmastokatastrofin torjumiseksi jäävät vähemmälle huomiolle. Sota voi eskaloitua maailmansodaksi ja ydinsodaksi.

Neuvottelut eivät ole antautumista tai sanelua, vaan ainoa vaihtoehto Ukrainan ja satojen tuhansien ihmisten tuhoutumiselle. Neuvottelutie on vaikea mutta välttämätön. Sodan osapuolet ovat jo sopineet erilaisista asioista, neuvotteluyhteys on mahdollinen.

Ukrainassa jatkuva sota vaarantaa kaikkien ihmisten tulevaisuuden. YK:n peruskirja velvoittaa jokaista jäsenvaltiota tukemaan sodan neuvotteluratkaisua.

Veronica Pimenoff

eläkeläinen, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide