Taloustoimittajana ja sosiologina olen aina kokenut viehtymystä markkinoiden epävirallisiin mittareihin. Klassinen esimerkki on samppanjaindeksi. Mitä kovempaa taloudella menee, sitä enemmän ihmiset juovat samppanjaa.
Huulipunaindeksi puolestaan ennustaa taantumaa. Taloudellisesti haastavina aikoina ihmiset kaipaavat huokeaa piristystä, ja siksi naiset täydentävät meikkipussiaan kalliimpien hankintojen sijaan.
Koronaviruspandemia tosin sotki tämän epätieteellisen lainalaisuuden. Kasvomaskien ja etätyön aikana kosmetiikan myynti laski rajusti. Suomessa pandemian uhriksi joutui muun muassa biohajoavia huulipunia valmistanut startup-yritys Havu Cosmetics.
Vaikka epävirallisilla talousmittareilla on lähinnä viihteellistä arvoa, maailmassa on tilanteita, jossa ne ovat auttaneet luomaan tärkeää tilannekuvaa.
Esimerkiksi hyperinflaatiosta kärsinyt Venezuela kieltäytyi julkaisemasta virallisia tilastoja bolivarin vuosi-inflaatiosta. Venezuelan taloudellista romahdusta seurannut uutistoimisto Bloomberg ei tyytynyt sensuuriin, vaan kehitti oman kahvikuppi-indeksin. Käytännössä Bloombergin toimittaja kipitti pääkaupunki Caracasissa joka aamu kahvilaan ja kirjasi ylös kahvikupin hinnan.
”Padel on klassinen nousukausilaji ja seuraava golfosake.
Olen ajankulukseni kehitellyt vuoden 2023 Helsinkiin uusia mittareita, jotka saattavat antaa indikaatioita talouden suunnasta.
Pinjansiemenindeksi. Pinjansiemenet ovat urbaanien foodieiden peruselintarvike, mutta niiden kilohinta huitelee jopa 60 euron tietämissä. Suhdanteen heiketessä myös luovan luokan edustajat tyytyvät auringonkukansiemeniin.
Padelindeksi. Padel on klassinen nousukausilaji ja seuraava golfosake. Jos urheiluliikkeet alkavat myydä padelmailoja suurilla alennuksilla, veri virtaa pian kaduilla.
Pyöröovi-indeksi. Koska muutosneuvottelut ovat yrityksille ikäviä, laskusuhdanteessa työpaikalle pääsystä kannattaa tehdä mahdollisimman vaikeaa. Työntekijöiden määrä pysyy automaattisesti kurissa, sillä vain kaikkein sitoutuneimmat soturit jaksavat tapella jumittuvien ovien kanssa kymmenen kertaa viikossa.
Metaversumi-indeksi. Mitä useampi yritys kertoo menneensä metaversumiin, sitä lähempänä on kuplan puhkeaminen. Kun naapurisi kertoo löytäneensä tien metaversumiin, myy kaikki ja ala kehittää omavaraistaloutta.
Kirjoittaja on HS Vision tuottaja.