Kurkussa pamppaileva sydän ja kuukausien luku-urakan kyllästämät aivot. Käsi puristaa eväsrasiaa, kun suuntaamme joukkona kohti kirjoitussalia.
Ylioppilaskokeistani on kymmenen vuotta, mutta muistan yhä jännityksen.
Ylioppilaskokeiden ideana on, että lukiolainen pääsee näyttämään osaamisensa. Kokeet ovat paljon muutakin: merkki lukion päättymisestä ja kohti uutta suuntaamisesta.
Paljon on pelissä. Etenkin nykyään, kun suureen osaan ammattikorkeakouluista ja yliopistoista haetaan ylioppilastodistuksella.
Haastattelin hiljattain koekevään kynnyksellä kirjoituksiin valmistautuvaa 23-vuotiasta Salla Tamsia uutiseen.
Tamsi ei ole tyypillinen kirjoituksiin osallistuja, sillä hän on pian istunut kirjoitussalissa yli kaksikymmentä kertaa. Lukioaikanaan Tamsi osallistui kuuteen kokeeseen. Loput ovat korotuskertoja.
Hyväksytyn ylioppilaskokeen on voinut vuodesta 2019 alkaen uusia rajoituksetta. Tamsi onkin korottanut arvosanojaan siitä lähtien.
”Korotan arvosanoja, jotta pääsisin lääketieteelliseen. Eikä minulla ole muuta alaa, joka kiinnostaisi”, hän sanoi.
”Kilpailu opiskelupaikoista käy yhä kiivaana.
Abien kevät on hyvin erilainen kuin kymmenen vuotta sitten. Itse jatkoin kirjoitusten jälkeen luku-urakkaani, sillä jokaiseen hakemaani yliopistopaikkaan oli hieman erilaiset pääsykoemateriaalit.
Monelle voi olla helpottavaakin, ettei vastaavaa rutistusta enää joudu käymään läpi. Näin on viestinyt myös Suomen lukiolaisten liitto.
Todistusvalinnan ideana on ollut vähentää toisen asteen opintojen jälkeisiä tahattomia välivuosia. Se näyttää onnistuneen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei joukkoon mahtuisi monenlaisia kokemuksia.
Etenkin suosituilla aloilla kilpailu opiskelupaikoista käy yhä kiivaana. Esimerkiksi Salla Tamsin tavoittelemassa lääketieteellisessä koulutusohjelmassa todistusväylän pisterajat nousevat vuosi vuodelta.
Samaan aikaan kun moni osaava ei läpäise seulaa, Suomessa on lääkäripula.
Ei pidä myöskään väheksyä sitä, että todistusvalinta siirtää tulevaisuuteen liittyviä paineita yhä nuoremmille. Mikä on paineiden ja stressin vaikutus jaksamiseen ja mielenterveyteen? Tätä ei vielä tiedetä.
Tamsi ei varmasti ole ainoa unelma-ammattinsa vuoksi kaiken likoon paneva nuori. Jos todistusvalinta ajaa nuoren vuosien korotuskierteeseen, myös näitä kokemuksia tulisi kuunnella tarkasti.
Kirjoittaja on HS:n kotimaantoimittaja.