Suomeen tarvitaan uusia luonnonsuojelualueita

Suomessa on perustettu luonnonpuistoja viimeksi vuonna 1982.

Evon ulkoilualueella Hämeessä on lukuisia majavien patoamia ojia ja jokia ja suuria pesiä.

3.3. 2:00

Suomi on sitoutunut Euroopan unionin biodiversiteettistrategian tavoitteeseen, että maa-alasta suojellaan 30 prosenttia, josta kymmenen prosenttia tiukasti. Tiukan suojelun piiriin kuuluu nykyään kuusi prosenttia maan pinta-alasta. Tiukasti suojellun maan osuutta tulisi siis kasvattaa valtakunnallisesti neljä prosenttiyksikköä, mikä tarkoittaa reilun puolen miljoonan hehtaarin lisäsuojelua. Suomen pinta-alasta suurin osa on metsää, joten metsien lisäsuojelu tulee olemaan keskeinen osa biodiversiteettistrategian kansallista toimeenpanoa.

Suojelualojen lisääminen ja tiukan suojelun toteuttaminen on helpointa valtion mailla, sillä valtionhallinnon päätöksellä voidaan suojella vain valtion metsiä. Kun suojelua lisätään valtion metsissä, paine puuttua yksityisten metsänomistajien metsiin pienenee. Valtion maat ovat suomalaisten yhteistä omaisuutta, ja jokaisella suomalaisella on oikeus sanoa, miten haluaa metsiä kohdeltavan.

Biodiversiteettistrategian toteuttamiseksi esitämme, että tulevalla hallituskaudella perustetaan kansallispuisto Evolle sekä laajennetaan Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistoja uusilla alueilla. Lisäksi ehdotamme uuden luonnonpuiston perustamista Koillis-Lapin Sokliin.

Luonnonpuistot ovat tiukimmin suojeltuja alueita, jotka on perustettu ensisijaisesti luonnonsuojelua ja tutkimusta varten. Suomessa on perustettu luonnonpuistoja viimeksi vuonna 1982. Lisäsuojelun toteuttaminen olisi askel kohti kymmenen prosentin tiukan suojelun toteutumista ja auttaisi valtiota pitämään lupauksensa luontokadon pysäyttämisestä.

Ina Rosberg

aluesihteeri

Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri

Hanna Halmeenpää

puheenjohtaja

Suomen luonnonsuojeluliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide