Lapsiperheköyhyys rikkoo lapsen oikeuksia

Suomalaislapsista noin 12 prosenttia elää perheessä, joka kärsii köyhyydestä.

10.3. 2:00

Lapsiperheköyhyys näkyy perheiden arjessa talouden kiristyessä. Yhä useampi perhe on köyhyysrajalla. Pelastakaa Lasten Lapsen ääni -raportissa lapset kertovat kokemuksistaan pienituloisessa perheessä: ”Tekisi mieli joskus kadota tai luovuttaa kokonaan, koska tuntuu, että se auttaisi muita pärjäämään paremmin.” Taloudelliset haasteet ja köyhyys tuntuvat nyt, mutta seuraukset kestävät pitkään, jopa ylisukupolvisesti.

Tilastokeskuksen uusimmat luvut lapsiperheköyhyydestä kertovat lapsiperheköyhyyden lisääntyneen vuonna 2021. Lapsista noin 12 prosenttia elää perheessä, joka kärsii köyhyydestä. Kun tarkastellaan syrjäytymisriskissä olevia lapsia Arope-indikaattorin avulla, määrä on vielä suurempi, noin 13,2 prosenttia eli 138 000 lasta. Määrä tulee kasvamaan elinkustannusten hintojen nousun seurauksena.

Päättäjät, asiantuntijat ja kansalaiset ovat vaatineet toimia lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi ja estämiseksi. Monia toimia ja suunnitelmia tehdään, mutta kun ratkaisuja ei saada käyntiin, tilanne hankaloituu.

Yhä useampi perhe on köyhyysrajalla.

Lapsen oikeus kasvuun, kehitykseen ja hyvinvointiin ei ole arvovalinta vaan ihmisoikeus, joka on turvattava. Lapsen oikeuksien sopimus sitouttaa valtiot edistämään ja varmistamaan oikeuksien toteutumista lainsäädännössä, politiikkaohjelmissa ja varojen budjetoinnissa. Mutta köyhyys rikkoo lapsen oikeutta riittävään elintasoon, joka turvaisi kehityksen ja kasvun.

Lapsiperheköyhyyden kasvu on katkaistava kohdentamalla riittävät resurssit köyhyyden vähentämiseen. On turvattava perheiden toimeentulo työllistymistä tukemalla, varmistettava sosiaaliturvan riittävä taso ja tarjottava monimuotoisten perheiden tarpeisiin soveltuvat palvelut.

Vaalien alla puolueiden eduskuntavaaliohjelmissa puhutaan lapsista ja esitetään ratkaisuja, mutta puolueiden tavoitteet lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi vaihtelevat merkittävästi. Myös lapsen oikeuksien ensisijaisuus jää liian vähälle huomiolle vaaliohjelmissa.

Äänestäjän arvioitavaksi jää, kuinka hyvin lapsen oikeudet ja lapsiperheköyhyyden ehkäiseminen ovat mukana puolueiden arvoissa. Vaalien jälkeen hallitusohjelmaneuvotteluissa nähdään, kuinka tarmokkaasti puolueet pyrkivät noudattamaan arvojaan ja vaaliohjelmiensa tavoitteita. Lapsiperheköyhyyteen voidaan kuitenkin vaikuttaa, ja se valinta on tehtävä lapsen oikeuksien turvaamiseksi.

Johanna Vinberg

asiantuntija, Pelastakaa Lapset ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide