Sähköyhtiöiden kannattaisi kohtuullistaa sopimuksia

Yhtiöiltä toivotaan yhteiskuntavastuuta.

Kalliit määräaikaiset sähkösopimukset koettelevat monen kuluttajan maksukykyä.

5.3. 2:00

Energia-ala on ilmaissut vaatimuksensa, että kuluttajien kanssa solmittuja sähkösopimuksia tulee kunnioittaa ja ettei sopimuksiin tule enää jälkikäteen puuttua lainsäädännöllisin toimin.

Sopimusvaihtoehtojen vähäisyys, epätietoisuus ja pelko tulevan talven kovista sähkölaskuista sai monen kuluttajan viime syksynä sitoutumaan pitkään määräaikaiseen, kiinteähintaiseen sopimukseen. Kalliiksi osoittautuneet sopimukset koettelevat nyt usean kuluttajan maksukykyä. Maksukyvyttömästä asiakkaasta taas ei ole hyötyä yhtiöillekään.

Sopimusten sitovuus on toki tärkeä lähtökohta ja antaa turvaa myös kuluttajille. Tuntuu kuitenkin kohtuulliselta vaatia yhtiöiltä yhteiskuntavastuuta ja tahtoa neuvotella nykyiseen hintatasoon nähden kohtuullisempia sopimuksia maksuvaikeuksiin joutuneille kuluttajille vapaaehtoisin keinoin. Sähköyhtiöillä on nyt tuhannen taalan näytön paikka toimia siten, ettei lainsäätäjän puuttumista enää tarvita.

Paula Pessi

varapääsihteeri, Kuluttajaliitto ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide