Perusturvan taso on riittämätön

Elämää voi leimata pitkäkestoisen taloudellisen niukkuuden lisäksi jatkuva kamppailu sosiaaliturvabyrokratian kanssa.

4.3. 2:00

Hiljattain julkaistiin tutkijoiden laatima perusturvan riittävyyden arviointiraportti. Lakisääteinen arviointi tehdään joka neljäs vuosi. Uusin arviointiraportti kertoo samaa viestiä kuin aiemmat arvioinnit. Pienimpien sosiaaliturvaetuuksien taso on edelleenkin riittämätön turvaamaan sellaista toimeentuloa, joka mahdollistaisi tuen saajien osallisuuden yhteiskunnassa.

Jos ihminen sairastuu, on vanhempainvapaalla tai joutuu työttömäksi, hän ei voi luottaa siihen, että yhteiskunnan tuki olisi riittävä. Etuuksien riittämättömyys ajaa monet perusturvan saajat pitkäaikaisesti toimeentulotuen varaan. Elämää voi leimata pitkäkestoisen taloudellisen niukkuuden lisäksi jatkuva kamppailu sosiaaliturvabyrokratian kanssa. Pienikin muutos elämäntilanteessa voi johtaa ongelmiin tukiviidakossa.

Käynnissä on mittava kahden hallituskauden sosiaaliturvauudistus. Uudistuksen yhteydessä on tehtävä pitkäaikainen suunnitelma perusturvan nostamiseksi sellaiselle tasolle, joka mahdollistaa saajien osallistumisen ja osallisuuden yhteiskunnassa.

Samaan aikaan sote-uudistuksen toimeenpanossa on nykyistä paremmin turvattava sairastuneille, perheille ja työttömille riittävät ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut, jotka tukevat ihmisiä eri elämäntilanteissa.

Mariko Sato

taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien asiantuntija

Amnesty International Suomen osasto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide