Omaishoitajuus ei ole hyväntekeväisyys­projekti

Päättäjät laskevat liiaksi omaishoitajien armeliaisuuden varaan.

6.3. 2:00

Länsi-Uudenmaan uudet omaishoidon palkkioita koskevat kriteerit tulivat voimaan vuoden 2023 alussa. Palkkiotasot harmonisoitiin aluevaltuuston enemmistön päätöksellä, mikä tarkoittaa monelle omaishoidon palkkion laskua.

Oma palkkioni aleni yllättäen hoitoisuusluokasta 2 luokkaan 1. Päätös tuntui märältä rätillä päin naamaa. Läheiseni hoidollisuutta käytiin arvioimassa heti tammikuun alussa uusien kriteerien mukaisesti. Näitä kriteerejä ei kuitenkaan ollut julkaistu missään. Minulla ei ollut mitään mahdollisuutta etukäteen tutustua kriteereihin eikä valmistautua arviointiin.

Arvioinnista jäi sellainen tunne, että mitään mahdollisuutta yksilölliseen kokonaistilanteen arvioon ei ollut. Kriteereissä tärkeimmiksi asioiksi näytti nousevan vain hoidettavalle suoritettavat toimenpiteet. Jos et tee riittävästi ”hoitotemppuja” etkä valvo kaikkia öitäsi läheisesi sängyn vieressä, työsi nähdään vain satunnaisena avustamisena, josta saa mitättömän palkkion.

Omaishoitajan työ on vaativaa, henkisesti raskasta ja hyvin sitovaa. Elämä kapeutuu helposti neljän seinän sisälle. Mitään omia säännöllisiä harrastuksia ei voi suunnitella. Läheiselläni käy päivittäin ulkopuolista apua, mutta hoidan häntä myös itse. Koen, että kokonaisvastuu hänen hoidostaan on minulla. Mahdollistan läheiselleni kotona turvallisen hoitoympäristön, jossa hän tulee kokonaisvaltaisesti kohdatuksi kaikkine tarpeineen.

Palkkiotasoja tulee korottaa vastaamaan omaishoitajan työn vaativuutta.

Monet omaishoitajat ovat iäkkäitä ja heillä voi olla monia toimintakykyä heikentäviä sairauksia. Päättäjät laskevat liiaksi omaishoitajien armeliaisuuden varaan. Läheisemme ovat meille rakkaita, ja omaishoitajat haluavat auttaa heitä saamaan omassa kodissaan parasta mahdollista hoitoa niin pitkään kuin mahdollista.

Pelkkä hyväntekeväisyysprojekti tämä ei voi olla. Omaishoitajat ansaitsevat parempaa. Koko omaishoitoa tulee kehittää ja kansallinen yhdenvertaisuus varmistaa lainsäädännöllä kuten Omaishoitajaliitto on todennut omissa vaalitavoitteissaan. Hoito- ja palvelusuunnitelmaan tulee myös kirjata konkreettiset keinot, joilla omaishoitajan jaksamista tuetaan. Ansaitut omaishoidon vapaat täytyy pystyä pitämään. Palkkiotasoja tulee korottaa vastaamaan omaishoitajan työn vaativuutta.

Ikääntyvän väestön määrä kasvaa ja hoitajista on pulaa. Ilman omaishoitajien panosta sosiaali- ja terveydenhuolto kuormittuisi kestämättömästi. Omaishoitajien työ vähentää huomattavasti yhteiskunnalle aiheutuvia kuluja. Kauniiden puheiden ja lupausten aika on nyt ohi ja omaishoitajien asiat pitää vihdoinkin saada kuntoon.

Omaishoitaja Espoosta

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide