Voitontavoittelu on yleensä hyvästä

Onneksi yrityksen tehtävänä on maksimoida voitto eikä vain lähiajan voittoa.

5.3. 2:00

Kauko Parkkinen (HS Mielipide 2.3.) pitää ongelmana yritysten lyhytnäköistä voitontavoittelua. Onneksi yrityksen tehtävänä on maksimoida voitto eikä vain lähiajan voittoa. Sitä yleensä auttaa se, että kiinnittää paljon huomiota työntekijöiden hyvinvointiin ja työehtoihin ja muidenkin kohteluun, koska muuten he voivat vaihtaa toisiin yrityksiin.

Siksi kapitalismissa eli yksityisomistukseen perustuvassa talousjärjestelmässä päädytään yleensä paljon vähemmän huonoihin tuloksiin kuin vaihtoehdoissa.

Ympäristöstä osa, kuten ilmakehä ja meret, ovat sosialismin eli yhteisomistuksen piirissä. Siksi niitä kulutetaan liikaa. Tieteilijöiden mukaan tämä korjautuu parhaiten simuloimalla kapitalismia eli veloittamalla päästäjiltä korvaus päästön aiheuttamasta haitasta, siis päästömaksulla tai päästökaupalla.

Jos yrityksen johto tai enemmistöomistaja pyrkii muuhun kuin voittoon, se on (vähemmistö)omistajien omaisuuden väärinkäyttöä omiin suosikkitarkoituksiin ja ehkä laitonta. Yleensä on parempi käyttää oma osuus voitosta yleishyödylliseen kohteeseen. Jotkin yritykset perustetaan avoimesti edistämään muutakin kuin voittoa. Silloin se ei ole sijoittajien huijaamista.

Kalle Mikkola

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide