Lippujen hinnoittelussa yksinkertaisuus on valttia

Tasatariffi on kaikista yksinkertaisin malli, mutta siihenkin voi vielä tehdä kompromissin.

HSL:n lipunhintajärjestelmästä on määrä päättää tämän kevään aikana.

5.3. 2:00

Helsingin Sanomat (2.3.) kirjoitti Helsingin seudun liikenteen (HSL) päätettävänä olevasta matkalippujen hintojen uudistuksesta. Kävi selväksi, että kannatus eri suunnitelmille riippui lähinnä uudistuksen vaikutuksesta lippujen hintaan eri vastaajien omilla asuinalueilla. Tämä ei ole sinänsä kovin yllättävä tulos.

Helsinkiläiset eivät suosineet koko HSL:n alueelle tasatariffia, joka eittämättä nostaisi heidän matkojensa hintaa myös pääkaupungin sisäisessä liikenteessä. Kehyskuntalaiset suosivat tasatariffia, koska se alentaisi heidän työmatkojensa hintaa. Tasatariffi on kuitenkin kaikista yksinkertaisin malli, ja yksinkertaisuudella olisi tiettyjä etuja sekä palvelun tarjoajalle että sen käyttäjille.

Olisiko tilaa kompromissiehdotukselle? Miten toimisi sellainen malli, jossa yksittäiset matkat (kertaliput tai rahalla ladattavat matkakortit) olisivat samanhintaisia kaikille, mutta Helsingin asukkaat saisivat aikaperusteiset kausiliput halvemmalla kuin muut, koska heillä on keskimäärin lyhyemmät matkat kuin kehyskuntalaisilla?

Tämäkään ehdotus ei olisi täysin oikeudenmukainen jokaiselle matkustajalle, mutta olisi askel oikeudenmukaisempaan suuntaan ja säilyttäisi pääpiirteiltään järjestelmän yksinkertaisuuden. HSL pystyisi varmaankin kehittämään järjestelmän, joka valvoisi asiakkaan todellisen asuinpaikan (postinumeron tarkkuudella?) ja sakottaisi väärinkäytöstä.

Michael J. Bailey

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide