Luonto ei kuulu kenellekään

Meret, ilma ja muu ”yhteinen” luonto eivät kuitenkaan kuulu sosialismin eivätkä minkään muunkaan talousjärjestelmän piiriin.

6.3. 2:00

Kalle Mikkola (HS Mielipide 5.3.) väitti ympäristön osan, kuten merten ja ilmakehän olevan yhteisomistuksen eli sosialismin piirissä, ja siksi ylikulutusta voidaan parhaiten hillitä veloittamalla korvausta aiheutetusta haitasta, eli simuloimalla kapitalismia.

Meret, ilma ja muu ”yhteinen” luonto eivät kuitenkaan kuulu sosialismin eivätkä minkään muunkaan talousjärjestelmän piiriin. Ne eivät kuulu kenellekään. Siksi niitä on voitu ylikuluttaa ja pilata seurauksitta. Korvauksen periminen ympäristölle aiheutetusta vahingosta ei myöskään ole kapitalismin simulointia, vaan valtion edustaman yhteiskunnan väliintuloa, siis enemmänkin ”sosialismia” kuin kapitalismia.

Seppo Rinne

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide