Kansan vaurastuminen ei ole pois köyhiltä

Tasa-arvoisen vanhuuden nimissä piensijoittamiseen kannustaminen on erityisen tärkeää.

13.3. 2:00

Edustan alle kolmekymppisten sukupolvea. Ikäisiltäni ei ole jäänyt huomaamatta huoltosuhteen heikkeneminen ja vanhustenhoidon ongelmat. Olemme olleet ikämme tietoisia siitä, että saatamme joutua kustantamaan omat eläkepäivämme. Tasa-arvoisen vanhuuden nimissä piensijoittamiseen kannustaminen on erityisen tärkeää.

Sen sijaan puhe kansalaisten sijoittamisen ongelmallisuudesta eriarvoistaa. Jos yksilö päättää vastustaa kapitalistista järjestelmää jättämällä sijoittamatta, eriarvoisuus moninkertaistuu vanhuudenpäivien kynnyksellä.

Hoivalähtöinen ajatus pienituloisten ikuisesta passiivisuudesta oman taloudellisen tilanteensa suhteen ihmetyttää. Meidän tulisi sen sijaan tarjota kattavaa informaatiota pienten ja pitkäjänteisten talletusten mahdollisuuksista.

Osakemarkkinoihin perustuvassa järjestelmässä on isoja ongelmia, mutta parempaakaan ei ole vielä keksitty. Sijoitettaessa yritysten kasvuun luodaan lisää työpaikkoja, nostetaan elintasoa ja mahdollistetaan yhteiskunnan vaurastuminen. Turvataan hyvinvointivaltion pohja yritys-, palkka- ja pääomaverotulojen avulla. Kansan vaurastuminen ei ole pois köyhiltä, päinvastoin.

Omaisuuden kartuttamista ei tule ajatella vain yksilön hyvinvoinnin kasvattamisen näkökulmasta, vaan myös yhteiskunnalliset edut tulisi huomata. Monet suomalaiset yritykset pyrkivät edelläkävijyyteen vihreän siirtymän ja kiertotalouden kysymyksissä. Niin kauan kuin elämme kapitalistisessa taloudessa voimme sijoittaa rahamme havittelemamme yhteiskunnan mukaisesti.

On totta, että ”kaikilla ei ole tietoa, taitoa eikä taloudellisia mahdollisuuksia päästä kansankapitalismin vihreälle oksalle” (HS Mielipide 15.2.). Kansankapitalismin kritiikin sijaan näkisin kouluilla ja medialla olevan tuhannen taalan paikka tarjota sijoittamisesta informaatiota niille, jotka eivät ole sitä kodinperintönä saaneet. Kiinnostusta selvästi on. Siitä kertoo piensijoittajien määrän lisääntyminen.

Tiina Helin

yhteiskuntatieteiden maisteri, Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide