Sopeutusta ei voida välttää vaalien jälkeen

7.3. 2:00

Iltalehti kirjoittaa, että vaalien alla puolueet pyrkivät repimään eroa toisiinsa terävöittämällä kantojaan.

”Näissä vaaleissa tämä liittyy keskeisesti siihen, mitä pitäisi valtiontaloudelle tehdä.”

”Kansalaisten kannattaa muistaa, että näidenkin vaalien jälkeen maahan syntyy hallitus ja edelleen ykkösvaihtoehtona pidetään kokoomuksen ja Sdp:n varaan syntyvää koalitiota.”

”Sinipunavaljakosta kokoomus esittää isoja sopeutustoimia, Sdp:n leikkauslista on hyvin ohut. Kokoomus pyrkii esittämään Sdp:n vastuuttomana rahankylväjänä, Sdp maalaa kokoomuksesta kuvaa huono-osaisia kurittavana kylmänä leikkaajana.”

”Sinänsähän tässä retoriikassa ei puolin eikä toisin ole uutta, mutta jollain tavalla äänestäjiä on heräteltävä. Sdp yrittää kynsin ja hampain välttää sitä, että vaaleissa keskityttäisiin leikkauksiin, kokoomus puolestaan sitä, että sekin on kuitannut kuluneen vaalikauden aikana suuren osan valtavasta velkaantumisesta.”

”On selvää, että Sdp:n on liikuttava kohti valtionhoitajapuolueen asennetta, jos se aikoo olla uskottava.”

”Valtiontaloutta pitää sopeuttaa reippaalla otteella, se tarkoittaa sekä leikkauksia että tiettyjen verojen nostoa. Sen lisäksi pitää saada liikkeelle uskottavia pidemmän aikavälin toimia, joilla valtiontalouden kestokykyä pystytään kasvattamaan.”

Ilkka-Pohjalainen pitää varmana, että tulevasta vaalikaudesta tulee tavanomaista vaikeampi.

”Julkinen talous vaatii perusteellista saneerausta. Samaan aikaan pitäisi saada kansantalouden suorituskykyä kohennetuksi. Yhtälö on vaikea, mutta ei mahdoton. Taloudesta keskusteleminen näyttää kuitenkin olevan vaikeaa. Ehdokkaiden kampanjat pyörivät täysillä kierroksilla, mutta säästäminen ja menoleikkaukset mahtuvat huonosti vaalipuheisiin.”

”Budjettikirjasta löytyy takuulla kohtia, jotka eivät tässä tilanteessa ole välttämättömiä. Vastaavasti kansantalouden suorituskyvyn parantamiseksi on mietittävä hyvin tarkkaan, miten kansalaisia ja yrityksiä verotetaan.”

”Vaalien alla Suomessa on tapana korostaa vähäosaisien oikeuksia. Eikä se väärin olekaan. Kansakunnan henkinen tila määritellään usein sillä, miten se kohtelee vähemmistöjään ja huono-osaisia.”

”Jostakin syystä verotuksesta puhuminen johtaa aina siihen, että on olemassa joitakin suurituloisia yritysjohtajia ja sitten niitä, joilla ei ole mitään. Näiden väliin mahtuu suuri ryhmä, joka ei osu kenenkään tutkaan. – – Suomi tarvitsee verouudistuksen, joka oikeasti palkitsee ahkeruudesta ja kannustaa pyrkimään kohti parempaa elintasoa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide