Taito- ja taideaineiden väheksyminen pitää lopettaa

Keinotekoinen tekstiilityön ja teknisen työn yhdistäminen on heikentänyt oppilaiden kädentaitoja.

14.3. 2:00

Olli-Pekka Heinonen ja Kaarlo Hildén nostivat (HS Vieraskynä 4.3.) oppimiskeskusteluun taiteen merkityksen tietopohjaisen osaamisen rinnalle. He painottivat kirjoituksessaan ihmisen kokonaisvaltaiseen kasvuun ja kehitykseen liittyvien taitojen, kuten empatiakyvyn, kokemuksellisuuden ja luovuuden, kehittämistä. Koulumaailmassa tämä tarkoittaa erityisesti taito- ja taideaineiden tarjoamia mahdollisuuksia oppia kädentaitoja, liikunnallisuutta ja luovaa ilmaisua musiikin, kuvataiteen ja draaman keinoin. Jostain syystä näiden taitojen oppimista ei ole kuitenkaan haluttu riittävästi tukea.

Tekstiilityön ja teknisen työn yhdistäminen yhdeksi käsityöoppiaineeksi ja peruskoulun käsityötuntien vähentäminen ovat yksi esimerkki taito- ja taideaineiden väheksymisestä. Keinotekoinen aineiden yhdistäminen on heikentänyt oppilaiden kädentaitoja ja valinnan mahdollisuuksien kaventuessa myös intoa oppia. Yliopisto-opintojen jakautuminen tekstiilityön ja teknisen työn oppisisältöihin on lisäksi karsinut erityisesti tekniikasta ja teknologiasta kiinnostuneita hakijoita.

Perusopetuksessa kuvataiteen oppisisällöt pitäisi käydä läpi yhden vuosiviikkotunnin resursseilla. Tunne- ja vuorovaikutustaitojen oppimiseen sopivaa ilmaisutaitoa ei ole vieläkään hyväksytty oppiaineeksi. Eduskuntavaalien lähestyessä tulevien kansanedustajien olisikin hyvä pohtia ja tuoda kuuluviin omia näkemyksiään siitä, miten taito- ja taideaineiden opetus tulevaisuudessa järjestetään.

Tuulikki Kurtelius

Helsinki

Oikaisu 16.3. kello 12.21: Kirjoituksessa kerrottiin aiemmin, että esitys tekstiilityön ja teknisen työn yhdistämisestä yhdeksi käsityöoppiaineeksi meni läpi Jukka Gustafssonin (sd) opetusministerikaudella 2011–2013. Tekninen työ ja tekstiilityö kuitenkin poistuivat jo perusopetuksen opetussuunnitelmasta 2004 ja oppiaineeksi tuli käsityö.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide