Hiilivelkamme on yhä maksamatta

Ilmastonmuutos on seurausta velasta, joka ylittää suuruudeltaan ja vaikutuksiltaan köyhien maiden velkataakan.

Kehittyneiden maiden osuus globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä on suhteettoman suuri.

10.3. 2:00

Iikka Korhonen ja Kunal Sen toivat ansiokkaasti esille (HS Vieraskynä 6.3.), kuinka kehittyvien maiden velkataakkaa voidaan keventää ja samanaikaisesti torjua ilmastonmuutosta.

Heiltä jäi kuitenkin mainitsematta, että ilmastonmuutos itsessään on seurausta toisesta velasta, joka ylittää suuruudeltaan ja vaikutuksiltaan köyhien maiden velkataakan. Tällä viittaan kehittyneiden maiden valtaisaan hiilivelkaan, joka on seurausta niiden suhteettoman suuresta osuudesta globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä. Tämän avulla olemme rahoittaneet fossiilisiin polttoaineisiin perustuvan vaurastumisemme.

Meidän maksamaton hiilivelkamme uhkaa nyt sekä tulevien sukupolvien että köyhimpien maiden elämisen mahdollisuuksia. Esimerkiksi Bangladeshille, joka on vastuussa alle promillesta globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä, ilmastonmuutoksesta aiheutui vuosien 2000 ja 2019 välillä lähes neljän miljardin dollarin vahingot.

Jos rikkaat maat eivät kanna vastuutaan hiilivelastaan, jolla ne ovat rahoittaneet vaurastumistaan, miksi köyhien maiden pitäisi myöskään maksaa ulkomaanvelkansa? Oikeudenmukaisuuden nimissä olisi perusteltua kuitata nämä velat toisillaan velkojen uudelleenjärjestelyn sijasta.

Jan Kunnas

ympäristötaloushistorian dosentti

Jyväskylä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide