Seuraako kukaan rakentajien ammattitaitoa ja työn laatua?

Talomme rakentajilta puuttuivat lähes poikkeuksetta ammattitaito ja ammattiylpeys.

Talonrakennusprojekti voi olla raskas.

11.3. 2:00

Emme todennäköisesti ole ainoita, jotka kantavat huolta Suomen talojen rakentamisen laadusta. Perheemme päätyi pitkän tontinetsintäprojektin ja tätä seuranneen arkkitehtisuunnittelun jälkeen oman kodin rakentamiseen noin puolitoista vuotta sitten. Talomme rakennuttajaksi valikoitui suomalainen rakennusfirma, joka saamiemme tietojen perusteella oli kokenut ja vakavarainen. Valitsimme avaimet käteen -talopaketin.

Ongelmat talon rakentamisessa alkoivat heti talon seinäelementtien kuljetuksesta tontille. Tätä seurasivat huolimaton rakennesuunnittelu sekä huono työn laatu ja epäluotettavuus työmaalla. Timpuriporukat vaihtuivat tiuhaan – uusi timpuriporukka haukkui meille aina edellisen porukan ja luvattiin parempaa työn jälkeä.

Koko viime talven ja kevään kävimme lähes päivittäin rakennustyömaalla ja viestittelimme vastaavalle työnjohtajalle huomioitamme työmaalta. Huomasimme, miten rakennusfirman sitoutuminen talomme rakentamiseen ja mielenkiinto ongelmien hoitoon pikkuhiljaa hiipui. Niin kuin monille omakotitalon rakennuttajille on viime vuosien aikana maailmantilanteen takia käynyt, kävi myös meille: rakennusfirma meni konkurssiin.

Vaikka olemme nyt onneksemme päässeet muuttamaan uuteen kotiimme, on siinä vielä paljon korjattavaa viimeisen huithapelin timpuriporukan jäljiltä. Rakennusprojektin ajatteleminen nostaa edelleen karvat pystyyn ja saa miettimään sitä, minkälaisilla luvilla timpurit pääsevät Suomessa työskentelemään.

Koko taloprojektimme aikana huomasimme, että talomme rakentajilta lähes poikkeuksetta puuttuivat ammattitaito ja ammattiylpeys, mikä on varmasti osasyy rakentamisessa syntyneisiin virheisiin, välinpitämättömyyteen ja epärehellisyyteen. Onko Suomessa mitään toimijaa, joka seuraa puolueettomasti rakentajien ammattitaitoa ja rakentamisen laatua?

Töitä Suomesta varmasti löytyy itsevarmoille mutta ammattitaidottomille timpureille, sillä rakennusfirmat näyttävät palkkaavan halvinta työvoimaa omien kulujensa minimoimiseksi. Meidän kokemuksemme mukaan se ei kuitenkaan minimoi kuluja, vaan päinvastoin.

Pyrkiessämme ympäristöystävällisyyteen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen myös rakennusalalla ei huolimattomassa talojen rakentamisessa ole mitään järkeä. Suurin toiveemme oman kotimme kohdalla on, että oma aktiivisuutemme rakennustyömaalla on ennalta ehkäissyt suurimmat rakennusvirheet ja talomme olisi terve, eikä näin valtava henkinen ja taloudellinen panostuksemme olisi mennyt hukkaan.

Järkytyksestä toipuvat omakotitalorakentajat

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide