Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 6. maaliskuuta julkaisemassa työterveyshuollon sairaanhoitoa koskevassa raportissa todettiin, että palvelujen riittävyys, saatavuus, saavutettavuus, hoidon jatkuvuus ja muut asiakaskokemukset ovat parempia työterveyshuollossa kuin terveyskeskuksissa.
Silti nimenomaan työterveyshuollon sairaanhoitoa halutaan tutkia ja muuttaa. Perusteena käytetään oikeudenmukaisuutta. Raportin mukaan terveydenhuollon oikeudenmukaisuudella tarkoitetaan sitä, että ”ihmisen terveydentilan edellyttämää hoitoa tulisi tarjota ja käyttää samantasoisesti” monista tekijöistä, kuten sosioekonomisesta asemasta, riippumatta.
Määritelmä on hyvin biolääketieteellinen ja siksi vinoutunut. Tällaisten määritelmien takia nykyisin samoissa julkisen sektorin leikkausjonoissa voi olla eläkkeellä oleva insinööri, joka ei pysty perhokalastamaan, ja sairauslomalla oleva yksinhuoltaja lähihoitaja, joka on pudonnut Kelan päivärahalle.
Onko nyt niin, että THL:n asiantuntijat haluavat tasapäistää biolääketieteellisen terveydenhuollon oikeudenmukaisuuden nimissä myös työterveyshuollon sairaanhoidon?
Markku Seuri
työlääketieteen dosentti, Helsinki
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.