Ministeriö loihtii realistisen kuvan valtiontaloudesta

8.3. 2:00

Kainuun Sanomat kommentoi valtiovarainministeriön listausta keinoista julkisen talouden vahvistamiseksi.

”Vaikka valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä painottaa, ettei kyseessä ole mikään leikkauslista ja keinot ovat osin toisilleen vaihtoehtoisia ja osin päällekkäisiä, vastareaktio on epäilemättä tyrmäävä. Näinkö se ministeriössä nähdään, että lapsiperheillä, työttömillä ja opiskelijoilla on mistä ottaa?”

”Valtiovarainministeriön virkamiesten tehtävä on kaiken kaikkiaan epäkiitollinen. – – Miljardien säästöjä sen paremmin kuin miljardien uusia tulolähteitä ei niin vain esiin kaiveta, ettei se osuisi kansan syviin riveihin. Niissä riveissä nähtäisiin valtiovarainministeriön käden ojentuvan mieluummin herrojen kuin työttömien kukkarolle.”

”Julkisen talouden vahvistaminen jää tulevan eduskunnan päätettäväksi, eikä tehtävä ole helppo. Eikä julkisen velkataakan ongelmaa ratkaista yhden vaalikauden aikana. Jos kahdenkaan.”

Ilta-Sanomat pitää realismina, että moni kohta löytää tiensä myös seuraavan hallituksen ohjelmaan.

”Merkittävimpiä säästöjä valtion kannalta toisivat arvonlisäveron kiristäminen, valtionavustusten pienentäminen ja indeksikorotusten jäädyttäminen esimerkiksi eläkkeistä, monesta muustakin.”

”Joukossa on myös muutamia ideologisesti tulenarkoja kohtia, kuten ay-maksujen verovähennysoikeuden poistaminen. Myös korkeakoulujen lukukausimaksut ja toisen asteen ammatillisen opetuksen lyhentäminen kahteen vuoteen olisivat poliittinen itsemurha, kun vaalitenteissä luvataan kaikkea muuta.”

”Joka tapauksessa valtiovarainministeriötä on haukkumisen sijaan syytä kiittää. Vaalien alla ministeriö loihtii realistisen kuvan julkisen talouden tulevaisuudesta.”

Iltalehti uskoo, että hallituspohjasta riippumatta edessä lienee julkisen talouden vahvistamista menoja vähentämällä, verotuloja kasvattamalla ja työllisyyttä parantamalla.

”Keinovalikoimasta päättävät poliitikot. Tärkeintä on, etteivät päätösten vaikutukset ole yksittäisen kansalaisen kannalta kohtuuttomia eivätkä ne heikennä tuottavuutta ja kannustavat työntekoon. Myös verojen kiristyksissä on syytä olla tarkkana, etteivät ne haittaa talouskasvua ja työllisyyttä.”

”On hyvä, että valtiovarainministeriö julkisti laajan työkalupakin hintalappuineen siitä, mitä menoja voisi leikata ja mitä veroja kiristää. Lista lisää äänestäjän kuluttajansuojaa, kun hän voi verrata eri puolueiden esittämien toimien vaikutuksia sekä puolueiden ajamaa talouspolitiikkaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide