Uusi rakentamislaki ei kannusta pitkäikäiseen rakentamiseen

Uuden lain seurauksena rakennukset tultaneen optimoimaan entistä tarkemmin yhteen käyttötarkoitukseen.

9.3. 2:00

Jussi Vuori visioi (HS Mielipide 7.3.) eduskunnassa juuri hyväksyttyä rakentamislakia seuraavaa tulevaisuuden lakiversiota ja ehdotti, että siinä pitäisi määrätä rakentamaan rakennukset hyvin pitkäikäisiksi tai peräti pysyvästi olemassa oleviksi. Tälle on olemassa hyvät perusteet muun muassa luonnonvarojen säästeliään käytön näkökulmasta. Ikävä kyllä vastikään hyväksytty rakentamislaki näyttäisi ohjaavan rakentamista päinvastaiseen suuntaan.

Rakentamislakipakettiin sisältyvän Ilmastoselvityksen tavoitteena on pyrkiä minimoimaan rakentamisen ja rakennuksen käytön hiilijalanjälki ensimmäisten 50 vuoden aikana. Hiilijalanjäljen rajoittaminen rakentamisen ja rakennuksen käyttövaiheen alun osalta merkitsee käytännössä sitä, että panostaminen Vuorenkin korostamaan pitkäikäisyyteen näyttäytyy Ilmastoselvityksen valossa ei-toivottavana. On nähtävissä, että monet yhteiskunnallisesti kannatettavat asiat, kuten rakennusosien nykyistä parempi tekninen kestävyys, rakennusten muuntojoustavuus tai se, että rakenteet suunniteltaisiin jo alun perin uudelleen käytettäviksi, jäävät lain seurauksena toteutumatta.

Uuden lain seurauksena rakennukset tultaneen optimoimaan entistä tarkemmin yhteen käyttötarkoitukseen ja 50 vuoden ajalle, millä saadaan rakennukset näyttämään paperilla ympäristöystävällisiltä.

Jussi Mattila

rakennusten elinkaaritekniikan dosentti

Tampereen yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide