Perhevapaiden jakaminen kannattaa taloudellisesti lähes aina

Perhevapaiden jakamisen taloudellisiin vaikutuksiin liittyy paljon mielikuvia, jotka eivät perustu ajantasaiseen tietoon.

14.3. 2:00

Helsingin Sanomien jutussa (6.3.) kerrottiin, miksi osa miehistä ei käytä perhevapaita lainkaan tai on käyttänyt niitä hyvin vähän. HS:n kyselyssä moni kertoi perusteeksi taloudelliset syyt. Miesten palkkatulot ovat keskimäärin isommat kuin naisten, joten usein perheissä arvellaan, että taloudellisesti on järkevintä, jos isä pysyy töissä.

Tämä käsitys pitää harvoin paikkaansa. Kahden vanhemman perheessä on melkein aina kannattavaa, että molemmat vanhemmat käyttävät vanhempainrahapäiviä. Vaikka vanhempien tuloero olisi huomattava, verotuksen jälkeen käteen jäävät nettotulot ovat paremmat, kun vanhemmat jakavat vanhempainvapaat.

Nettotulojen muutoksen vertailu ei ole ihan yksinkertaista. Olemmekin Kelassa laatineet perhevapaavertailusovelluksen, jolla voi tarkastella, miten perheen käteen jäävät tulot muuttuvat, jos perhevapaita jaetaan eri tavoilla. Sovellusta voi kokeilla osoitteessa perhevapaavertailu.kela.fi.

Perhevapaiden jakamisen taloudellisiin vaikutuksiin liittyy paljon mielikuvia, jotka eivät perustu ajantasaiseen tietoon. Toivomme, että perhevapaavertailu tarjoaa perheille faktoja valintojen tueksi.

Johanna Aholainen

etuuspäällikkö, Kela

Tapio Isolankila

päämatemaatikko, Kela

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide