Toimittaja Pirkko Kotirinta nosti esiin uusien surusanojen tarpeen kolumnissaan ”Kun suremme tulevaa jo etukäteen” (HS 5.3.). Hän mainitsi myös ympäröivän maailman tapahtumista koituvan surun ja ahdistuksen, joka on oma erityisalani tutkijana. Kaksi olennaista käsitettä aiheeseen liittyen ovat siirtymävaiheen suru ja ennakoiva suru.
Väntesorg-sanan taustalla häilyy surututkimuksen pitkäaikainen aihe: niin kutsuttu anticipatory grief eli suru, johon liittyy jonkinlaista ennakoimista. Klassinen esimerkki tällaisesta surusta on Kotirinnan mainitsema läheisen ihmisen vakava sairastuminen. Nykytilanne aiheuttaa jo surua, mutta samalla odotetaan myös jotain tulevaa tapahtumaa ja ennakoidaan sen aiheuttamia tunteita.
”Pohjimmiltaan siirtymävaiheen suru saapuu auttamaan ihmisiä.
Siirtymävaiheen suru voi olla tärkeä käsite, joka yhdistää eri aikatasot. Kyse ei ole pelkästä ennakoinnista tai odotuksesta. Suru nousee käynnissä olevasta muutoksesta. Taustalla ovat sekä aiempi elämä että tulevaisuuden oletukset. Siirtymävaiheen suru voi tuntua pahalta, mutta pohjimmiltaan se saapuu auttamaan ihmisiä. Surua tarvitaan, jotta muutoksia voidaan käsitellä ja jotta elämää voidaan arvostaa.
Kuten Kotirinta pohti väntesorg-sanan kautta, siirtymävaiheen suru voi liittyä hyvin monenlaisiin muutoksiin ja menetyksiin. Surututkimuksessakin on nousussa viitekehys nimeltä non-death loss, muuhunkin kuin kuolemaan liittyvät menetykset. Maailman tilan suhteen ihmiset kokevat monenlaista murhetta ja ympäristösurua (katso myös Arla Kanervan arvio Margaret Atwoodin runoista, HS 4.3.). Esimerkiksi vuoden 2021 nuorisobarometrissa peräti 76 prosenttia nuorista ilmaisi tuntevansa surua luonnon monimuotoisuuden heikentymisestä ja lajien sukupuutosta.
Ihmiskunta elää suurta murrosvaihetta ympäristön tilan suhteen, ja siirtymävaiheen suru on luonnollinen kumppani yrityksessä kohdata muutoksia rakentavasti.
Panu Pihkala
dosentti, ympäristötunnetutkija
Helsingin yliopisto
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.