Reima Larki kirjoitti kokemuksestaan, jossa puhelinmyyjä oli kiirehtinyt häntä tekemään uuden sähkösopimuksen (HS Mielipide 6.3.). Kirjoituksesta käy ilmi, että kuluttajan suojaksi annettuja uusia puhelinmyyntisääntöjä todella tarvitaan. Niitä ei kuitenkaan vielä tunneta tarpeeksi hyvin.
Puhelinmyyntiin saatiin vuoden alussa merkittävä uudistus: sopimus syntyy vasta puhelun jälkeen kirjallisesti, jolloin ostopäätöstä ehtii harkita rauhassa ja väärinkäsitysten riski pienenee. Tämä tarkoittaa, että myyjän on nykyään lähetettävä puhelun jälkeen kuluttajalle tarjous, jos kuluttaja on kiinnostunut ja suostuu sellaisen vastaanottamaan. Tarjous voi olla joko paperinen tai sähköinen, kunhan tiedot annetaan pysyvällä tavalla.
Jos kuluttaja ei hyväksy tarjousta pysyvällä tavalla, sopimus ei ole sitova, eikä myyjä saa vaatia esimerkiksi maksua, tuotteiden palauttamista tai säilyttämistä. Vahvistusmenettely koskee lähtökohtaisesti kaikkea puhelinmyyntiä paitsi sähköisen viestinnän palveluita, eli esimerkiksi puhelin- ja internetliittymien puhelinmyyntiä.
”Vahvistusmenettely koskee lähtökohtaisesti kaikkea puhelinmyyntiä paitsi sähköisen viestinnän palveluita.
Uusi käytäntö antaa mahdollisuuden tutustua sopimuksen sisältöön rauhassa ja harkita ostopäätöstä. Tarjouksen hahmottaminen nopeatempoisen puhelun aikana voi olla vaikeaa kenelle tahansa, ja korkea ikä, sairaus tai kielitaidottomuus voi tehdä siitä erityisen hankalaa. Uuden sääntelyn tavoitteena on myös ehkäistä harhaanjohtavista myyntipuheluista aiheutuvia haittoja.
Kaikessa puhelinmyynnissä tulee toimia lainmukaisesti sekä asiakkaan toiveita ja tarpeita kunnioittaen. Tämä korostuu entisestään silloin, kun myydään sopimusehdoiltaan monimutkaisia, hinnaltaan merkittäviä ja kestoltaan pitkiä sopimuksia, jollaisia esimerkiksi sähkösopimukset tyypillisesti ovat.
Lisäksi sähkö kuuluu kaikille kansalaisille välttämättömiin palveluihin, joita ilman ei käytännössä tule toimeen. Tällaisten palveluiden kohdalla on aivan erityisen tärkeää, että kuluttaja saa rauhassa harkita ostopäätöstään ja vertailla esimerkiksi tarjolla olevien sopimusten hintoja ilman epäasiallista painostusta tai kiirehdintää.
Kuluttaja-asiamies on ohjeistanut yrityksiä uudesta lainsäädännöstä ja valvoo sen noudattamista.
Kristiina Vainio
erityisasiantuntija, Kilpailu- ja kuluttajavirasto
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.