Rakennusmateriaalit on saatava kiertoon

Rakentamisessa tulisi ryhtyä vaatimaan sellaisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat ketterän kierrättämisen.

Rakennustyömaa Helsingin Kannelmäessä 13. helmikuuta 2023.

11.3. 2:00

Hesarissa julkaistiin (Mielipide 7.3.) arvokas kannanotto kestävän rakentamisen puolesta. Jussi Vuori esitti, että tulevaisuudessa rakennuksia ei voi enää purkaa. Oma ehdotukseni on, että toki hyödyttömäksi käyneitä rakennuksia saa ja tuleekin purkaa, mutta rakennusmateriaaleja tulee kierrättää.

Olen kauhun sekaisin katsein seurannut kotikuntani keskuksen Tikkurilan talojen purkamista ja uusien rakentamista vuosikymmenten ajan. Puretaan muutaman kymmenen vuoden ikäisinä isoja toimistotaloja ja tehdaskomplekseja, muun muassa Havin tehtaat Keravanjoen rannasta.

Rakentamisessa tulisi ryhtyä vaatimaan sellaisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat ketterästi kierrättämisen sen jälkeen, kun rakennusta ei enää voida käyttää alkuperäiseen käyttötarkoitukseen sellaisenaan. Ymmärrän, että vuosikymmeniä vanhat ikkunat tai seinärakenteet eivät palvele uudisrakentamisessa kovin helposti, mutta kaiketi ehjät peltikatteet voisi kierrättää puuvajojen tai autokatosten suojiksi. Seinärakenteiden, eristeiden, sähköjohtimien ja perustusten osalta suunnittelu- ja kehitystyötä tulisi laajentaa, jotta uusiokäyttöä syntyisi. Lieneekö niin, että vain hirsiseinät ovat nykyisellään kierrätettäviä?

Jyrki Happo

ekonomi-insinööri, Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa

www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/
.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide