Isät eivät yleensä kadu kotiin jäämistään

Moni isä harmittelee jälkikäteen käyttämättömiä perhevapaita.

Isyyteen kannattaa panostaa alusta alkaen.

11.3. 2:00

Luin surullisena HS:n jutun (6.3.) isien kertomista perusteista vanhempainvapaan käyttämättä jättämiselle: seksismiä, oman vanhemmuuden vähättelyä, urakehityksen asettamista etusijalle ja taloudellisen paineen tunnetta. Asiaa kommentoitiin Twitterissä osuvasti, että juttu toimi herättäjänä niille, joiden kuplassa tasavertainen vanhemmuus ja isien osallistuminen pienten lasten hoitoon on itsestäänselvyys. Tasa-arvo on kaikkea muuta kuin valmis, Suomessakin.

Vanhemmuus ja perhe-elämä eivät toki ole kaikkia varten, mutta kun lapsia on, omaan isyyteen kannattaa panostaa alusta alkaen. Se on sekä lapsen edun mukaista vastuunkantoa että oman hyvinvoinnin vahvistamista. Miehet harvoin katuvat kotiin jäämistään, mutta moni harmittelee jälkikäteen käyttämättömiä perhevapaita — syystäkin.

Suhteen luominen omaan lapseen on jotain korvaamatonta. Sen lykkääminen myöhemmäksi tekee vaikeaksi muodostaa yhtä vahvaa sidettä. Entä kuinka moni isä mahtaa eron sattuessa katua valintojaan lastenhoitoon osallistumisesta?

Tärkein muutosvoima ovat isät itse.

Ongelma on tietenkin myös rakenteissa ja kulttuurissa. Miesvaltaisilla aloilla ei kannusteta isien vanhempainvapaiden käyttöön, neuvoloissa miehet saatetaan sivuuttaa, ja lääkärissä ihmetellään, miksei äiti päässyt mukaan. Osa naisista pitää pitkää kotona oloaan itsestäänselvyytenä, eikä moni isä ymmärrä pitää puoliaan oman vuoronsa ottamiseksi. Isien vertaistuki toisilleen on vähäistä äiteihin verrattuna.

Silti tärkein muutosvoima ovat isät itse: on välttämätöntä, että kannamme vastuuta ja vaadimme meille kuuluvan roolin tasavertaisina vanhempina. Vanhempainvapaat on nyt uudistettu. Niiden käyttäminen lähtee meistä kaikista!

Ville Savonlahti

isä, puheenjohtaja

feministinen miesjärjestö Miehet ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Lue lisää: ”Miksi miehistä yritetään tehdä naisia?” – Isät kertovat, miksi eivät jääneet perhevapaille

Lue lisää: Rinnat eivät ole vanhemmuuden keskiössä, rakkaus on

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide