Työn ja vapaa-ajan rajoista pitää keskustella työyhteisössä

Yritysten tärkein pääoma ovat hyvinvoivat ja tyytyväiset työntekijät.

9.3. 2:00

Helsingin Sanomissa kirjoitettiin (6.3.), että pomon viestit vapaa-ajalla sotkevat työn ja vapaa-ajan eroa. Jutussa nostettiin esille työn ja vapaa-ajan häilyvä raja, jonka vaikutusten on tutkimuksissa todettu vähentävän hyvinvointia.

Asiantuntijatyössä työajat ovat nykyisin usein liukuvia, ja viestintäteknologia mahdollistaa joustavuutta ajan ja paikan suhteen. Toisaalta se voi lisätä olettamusta, että työntekijän pitäisi olla aina tavoitettavissa.

Työyhteisö on nimensä mukaisesti yhteisö – yhteiset rajat ja pelisäännöt on luotava avoimesti keskustellen. Avoin keskustelu lisää työntekijän autonomian ja hallinnan tunnetta, mikä taas voi Jyväskylän yliopiston CoCoDigi-tutkimusryhmän mukaan vähentää työn kuormittavuutta ja uupumusta.

On tärkeää muistaa, että yritysten tärkein pääoma ovat hyvinvoivat ja tyytyväiset työntekijät. Avoimella ja osallistavalla viestintäkulttuurilla on siinä merkittävä rooli.

Anni Lehti

viestintäpäällikkö, Viesti ry:n hallituksen jäsen

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide