Unkarista tuskin tulee estettä Nato-tielle

9.3. 2:00

Iltalehti toteaa, että Unkari on tällä viikolla Ruotsiin ja Suomeen lähettämänsä parlamenttivaltuuskunnan kautta hakenut näytösluonteisesti ratkaisua maiden välisiin näkemyseroihin ennen Nato-ratifiointeja.

”Unkarilaisten loukkaantuminen liittyy EU:n oikeusvaltiokysymykseen, jonka seurauksena maalta on jäädytetty miljardeja euroja EU-rahoja. Oikeusvaltio-ongelmat liittyvät muun muassa siihen, että Unkarissa on käytetty EU-varoja korruptioon, tukahdutettu lehdistönvapautta ja heikennetty tuomioistuinten riippumatonta asemaa.”

”Nato-näytelmä jatkuu torstaina Brysselissä Turkin, Suomen ja Ruotsin välisissä neuvotteluissa. Asiasta tietävien lähteiden mukaan kolmikantaneuvotteluissa ei ole käytännössä ratkottu mitään, koska pattitilanne on täysin Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin luoma.”

”Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi jälleen maanantaina Yhdysvaltain-vierailullaan uskovansa Suomen olevan liittokunnan jäsen heinäkuuhun mennessä, jolloin Vilnassa pidetään Naton huippukokous.”

”Sitä ennen Suomen pitää vielä hetki niellä diplomaattista pölyä, kunnes Nato-jäsenyys on sinetöity myös Turkissa ja Unkarissa.”

Kaleva toivoo, että valtuuskunnan matka auttaa Unkarin parlamenttia ratifioimaan Suomen Nato-jäsenyyden.

”Ala-arvoinen vetkuttelu on kestänyt jo liian kauan.”

”Unkarilaisten tiistainen vierailu Naton kynnyksellä niin ikään odottelevaan Ruotsiin näytti sujuneen myönteisissä merkeissä. – – Unkarilaisvaltuuskunta toi tiedon, jonka mukaan niin Unkarin hallitus, presidentti, pääministeri ja useimmat parlamentaarikotkin tukevat Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Pelkkää hyminää vierailu ei silti tarjonnut.”

”Unkarin valtapuolue Fidesz ja sen johtaja, pääministeri Viktor Orbán haluavat koplata Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet ja Unkarin jäädytetyt EU-tukimiljardit. – – On Unkarin hidastelulle toki muitakin syitä. Orbánin suhteet Vladimir Putiniin ovat tunnetusti lämpimät, ja Ukrainaa Unkari on ollut haluton tukemaan sotilaallisesti.”

”Unkarista ei kuitenkaan taida olla esteeksi Suomen ja Ruotsin Nato-tiellä. Orbán on taitava taktikko, mutta hänen korttinsa ovat nyt heikot. EU tuskin suostuu kytkemään Unkarin tukimiljardeja kahden jäsenensä Nato-jäsenyyksiin. Kyseessä ovat aivan eri organisaatiot.”

”Ylipäätään Unkari tarvitsee paljon enemmän EU:ta ja Natoa kuin EU ja Nato Unkaria. Orbánin kikkailuyritysten lopputulos voi lopulta olla nolo oma maali.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide