Kauppalehti moittii suomalaisten työmarkkinoiden nykyisiä toimintamalleja.
”Työlainsäädäntö ja sopimisen mallit ovat yhä tupo-maailmasta puolen vuosisadan takaa sopimisen kieltoineen ja muine jäykkyyksineen.”
”Tälläkin palkkakierroksella on puhuttu paljon yleisestä linjasta, joka syntyy suurimpien vientialojen päänavauksessa. Yleisen linjan ympärillä on vahvaa koordinointia.”
”Yhtäältä koordinoidaan, ettei kukaan ylitä yleistä linjaa, jotta Suomen kansainvälinen kustannuskilpailukyky säilyy. Samaan aikaan pidetään huolta, että kaikki saavat vähintään yleisen linjan mukaiset korotukset. Yleisestä linjasta muodostuu siis sekä katto että lattia.”
”Ainoa työntekijäsopimus, jossa voidaan sopia toisin, on teknologiateollisuudessa – mutta sielläkin näin voidaan toimia vain työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton luvalla.”
”Noin vuosi takaperin UPM lähti haastamaan keskitettyä mallia ja onnistuikin kovan taistelun päätteeksi irtautumaan yleissitovuudesta.”
”Vaihtoehtoja nykymallin muuttamiseksi on kaksi. Joko voidaan päättää tehdä kuten UPM ja laittaa homma kerrasta poikki. Toinen vaihtoehto on teknologiateollisuuden ajama linja, jossa sopimuksiin lisätään vahvasti paikallista sopimista.”
”Edellytykset onnistua tässä ovat kuitenkin laihat. Vain UPM:n Björn Wahlroos ja Jussi Pesonen ovat voittaneet työmarkkinapelin.”
Savon Sanomat kirjoittaa viime päivinä hätkähdyttäneestä teini-ikäisten väkivallasta.
”Tapausten rypäs on poikkeuksellinen, mutta alaikäisten väkivallanteot sinänsä ovat jo tavanomaisia. – – Vuosi sitten julkaistu keskusrikospoliisin tiedusteluosaston strateginen analyysi osoittaa, että alaikäisten väkivaltarikollisuus on lisääntynyt voimakkaasti alle 15-vuotiaiden joukossa. Rikollisuuden kasvun ei ole voitu osoittaa liittyvän mihinkään väestöryhmään, alueeseen, ilmiöön tai tapahtumapaikkaan. Analyysi pitää potentiaalisena lasten väkivallan selittäjänä nuorten mielenterveysongelmia ja yhtenä mahdollisena selittäjänä huumausaineiden käytön ja kaupan lisääntymistä.”
”Kun lasten väkivalta tiedetään oireeksi mielenterveydenongelmista ja mielenterveysongelmien tiedetään lisääntyneen hälyttävän nopeasti, pulmien ratkaisusta vastuu on aikuisilla.”
”Vaikeuksien suuruutta kuvastaa, että helpointa on parantaa mielenterveyspalvelujen saatavuutta, joka on ollut vuosikausia retuperällä. Varsinainen ratkaisu olisi tietysti vastuullinen vanhemmuus, joka ei vain onnistu kaikilta.”