Yliopistojen valintakoeuudistusten jälkeen keskustelu sisäänpääsykriteereistä on käynyt kuumana. Monet pitävät kohtuuttomana, että esimerkiksi lukion pitkän matematiikan painotus on noussut jumalalliselle tasolle suhteessa muihin aineisiin. Näyttää siltä, että opiskelijat valitsevat kirjoitettavat aineet ylioppilaskokeesta annettavien pisteiden eivätkä oman kiinnostuksensa perusteella.
Uudistuksen oli tarkoitus ratkaista pääsykoevalmennuskurssien synnyttämä ongelma ja asettaa opiskelijat samalle lähtöviivalle tulotasostaan riippumatta. Mutta kuinkas siinä sitten kävikään?
Ei nähtävästi ollut selvää, että ylioppilaskokeiden ylipainotus loi kysynnän uudelle hirviölle, nimittäin yo-valmennuskursseille. Tämä valmennus on ideana mahtava. Jos koulun opetus ei syystä tai toisesta riitä opiskelijalle, hän voi rahaa vastaan saada lisäopetusta. Loistavaa, kaikki voittavat! Vai voittavatko?
Valmennuksen ongelma tulee esiin itse ylioppilaskokeiden toiminnan luonteesta. Kokeissa paremmin pärjäävät nostavat pisterajoja. Jos pisterajat nousevat valmennuskurssien vuoksi, voidaan sanoa, että ne, jotka eivät osallistuneet valmennuskurssille, ovat epäedullisessa asemassa suhteessa niihin, jotka osallistuivat. Rahalla siis saa, tässä tapauksessa paremmat arvosanat.
”Ylioppilaskokeiden ylipainotus loi kysynnän uudelle hirviölle.
Lisäopetus on kuitenkin paikallaan, kun opiskelijalla on esimerkiksi oppimisvaikeuksia. Tällainen lisäopetus kuuluisi mielestäni koulutuksen järjestäjälle, sillä maksetaanhan koulutus verovaroin.
Julkinen valta voi joko puuttua tai olla puuttumatta tähän ongelmaan. Minä voisin jopa kannattaa valmennuskurssien kieltoa. Onko tämä kenties elinkeinonvapauden rajoittamista? Kyllä, mutta pohtisin asiaa pikemminkin arvokysymyksenä tässä uniikissa tilanteessa. En kuitenkaan kannata maksullisen valmennuksen kieltämistä muissa tilanteissa.
Kysynnän ja tarjonnan laki tuottaa erinomaisia ratkaisuja monissa asioissa. Mutta haluammeko sen vaikuttavan siihen, kuka pääsee maksuttoman koulutuksen piiriin, josta maksamme kaikki jo valmiiksi pitkän pennin?
Simo Osola
opiskelija, Lappeenranta
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.