Kunnilla on uusi tapa lahdata kyläkouluja

Opetusluokkia siirretään keskustan kouluun tai isompaan kouluun koulutoimen hallinnon edustajan tai lautakunnan päätöksellä.

12.3. 2:00

Kyläkouluja tutkineena saan tihenevään tahtiin avunpyyntöjä eri kunnista auttaa kyläkouluja tilanteessa, joissa on jo päätetty tai suunnitellaan opetusluokkien siirtoa keskustan kouluun tai isompaan kouluun koulutoimen hallinnon edustajan tai lautakunnan päätöksellä. Näin vanhempia tai lapsia ei tarvitse kuulla lainkaan.

Kyse ei varsinaisesti ole koulujen lakkauttamisesta, mutta jokainen ymmärtää, että kun oppilaiden määrä vähenee tai koulu tyhjenee kokonaan, koulu lakkautetaan seuraavalla päätöksellä.

Esimerkkeinä voi mainita Kangasalan, Iin ja Ruskon kunnat. 5.–6.-luokat aiotaan siirtää Suonenjoella, ja Ulvilassa suunnitellaan kyläkoulujen 4–6.-luokkien siirtämistä keskustaan.

Siirtämisiä perustellaan sillä, että näin toimiminen on mahdollista kuulematta ketään. Usein myös oppimisympäristön mainitaan olevan parempi. Tätä tutkimus ei vahvista. Näissä tapauksissa hallintolain henki ei toteudu ja kylien vanhempia ja lapsia kyykytetään. Kuka puuttuisi tähän? Tämä ei ole oikein.

Taina Peltonen

kasvatustieteen tohtori, post doc -tutkija, entinen sivistysjohtaja, rehtori ja opettaja, Suonenjoki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide