Opiskelijat hukkuvat velkaan

Paluu vanhaan ja puutteelliseksi tunnistettuun asumislisään korvaisi pienet vaikeudet suurilla ongelmilla.

15.3. 2:00

Valtiovarainministeriö on ehdotti 6.3. julkaistussa meno- ja rakennekartoituksessa opiskelijoiden siirtoa yleisen asumistuen piiristä takaisin opintotuen asumislisälle eli vuoden 2017 tehdyn uudistuksen perumista. Se tarkoittaisi noin 200 miljoonan euron leikkausta opiskelijoiden toimeentuloon. Se romuttaisi opiskelijoiden talouden tavalla, jonka seuraukset olisivat hyvin vakavat.

Ehdotus tarkoittaisi vuositasolla 2 112 euron leikkausta Helsingin Malmin yksiössä asuvalle ja 1 113 euron leikkausta soluasunnossa asuvalle opiskelijalle. Silloin monilla opiskelijoilla ei enää olisi varaa asua kodeissaan. Usein edullisempaa asuntoa ei ole tarjolla, jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi jää entistä syvempi velkaantuminen.

Opintolainakanta on jo nyt kaksinkertaistunut vain muutamassa vuodessa, mikä kertoo karua kuvaa opiskelevan sukupolvemme taloudellisesta pärjäämisestä.

Asumistuessa on opiskelijoiden näkökulmasta ongelmia, mutta paluu vanhaan ja puutteelliseksi tunnistettuun asumislisään korvaisi pienet vaikeudet suurilla ongelmilla. Se veisi opiskelijoilta kesäajan asumisen tuen kokonaan ja ajaisi tuhansia opiskelijoita toimeentulotuelle, joka on opintotukea kalliimpi etuus ja kaiken lisäksi syvä kannustinloukku.

Köyhyysrajalla elävien opiskelijoiden taskujen pohjilla ei ole euroja täyttämään julkisen talouden vajetta. Mekin hukumme velkaan!

Jenny Kasongo

Sonja Naalisvaara

hallituksen jäseniä, sosiaalipolitiikka

Suomen ylioppilaskuntien liitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide