Terveyden edistämisessä pitää kiinnittää huomiota erityisesti nuoriin

Epäedullisten elintapojen kautta syntynyttä tautikuormaa ei voida täysin purkaa pois myöhäisemmässä iässä tehtyjen terveystarkastusten avulla.

13.3. 2:00

Kansanedustaja Antti Rinne (sd) nosti esiin sosioekonomisiin eroihin liittyvät terveyserot Suomessa ja sen, miten tärkeätä olisi paitsi yhdenvertaisuuden myös kansantalouden kannalta se, että terveyseroihin pystyttäisiin vaikuttamaan tehokkaasti. Rinne ehdotti ratkaisuksi kaikkien täysi-ikäisten suomalaisten terveystarkastuksia (HS 9.3.).

Tämä on perusteltua, sillä esimerkiksi valtimotaudit kehittyvät salakavalasti oireettomina, vaikka meillä olisi tehokkaita keinoja niiden ennaltaehkäisyyn. Samalla on kuitenkin muistettava, ettei aiempien elinvuosien ja epäedullisten elintapojen kautta syntynyttä tautikuormaa voida täysin purkaa pois myöhäisemmässä iässä tehtyjen terveystarkastusten ja niiden pohjalta aloitettujen hoitojen avulla. Tästä syystä huomiota pitää kiinnittää erityisesti nuoriin ihmisiin.

Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksessa toteutettiin vuosina 1989–2018 erittäin pitkäkestoinen varhaislapsuudesta alkanut Strip-tutkimus (Sepelvaltimotaudin riskitekijöiden interventioprojekti). Sen keskeiset tulokset julkaistiin viime vuonna myös suomen kielellä (Niinikoski H. ym. Duodecim 2022). Tutkimuksessa voitiin osoittaa terveellisten elintapojen hyödyllisyys sepelvaltimotaudin riskitekijöiden tarkastelukulmasta katsoen. Tutkijat painottivat loppusanoissaan erityisesti sitä, että ”sote-uudistuksessa tavoitellaan terveydenhuollon säästöjä – lapsuudessa aloitetulla neuvonnalla voidaan saavuttaa näitä tavoitteita ja kaventaa sosioekonomisten ryhmien välisiä terveyseroja”.

Strip-tutkimuksen tulokset on huomioitu laajasti kansallisissa ja kansainvälisissä suosituksissa. Nyt olisikin aika tehostaa ja tukea lastenneuvoloiden, äitiysneuvoloiden, päiväkotien ja koulujen roolia tässä asiassa, koska saavutettavat säästöt – sekä inhimilliset että taloudelliset – ovat hyvin merkittävät.

Jorma Viikari

Tapani Rönnemaa

emeritusprofessoreita, Turun yliopisto

Olli Raitakari

professori, Turun yliopisto, Strip-tutkimuksen nykyinen johtaja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide