Terveyspalvelut tulee varmistaa niitä eniten tarvitseville

Terveyskeskusten nykyisessä työvoimapulassa lienee mahdotonta toteuttaa terveystarkastukset kaikille aikuisille, varsinkaan 2–5 vuoden välein.

13.3. 2:00

Sdp ehdottaa kaikille aikuisille terveystarkastuksia 2–5 vuoden välein (HS 9.3.). Siinäpä talkoot!

Vuonna 2005 – jolloin hoitajapulaa ei vielä ollut – kutsuimme Harjavallan (tuolloin 7 700 asukasta) kotona asuvat 45–70-vuotiaat ”Valtimo-projektiin”. Postitimme näille 3 000 henkilölle riskitekijäkyselyn, jonka 73 prosenttia palautti terveyskeskukseen. Jopa 92 prosentilla oli jokin valtimotautien tai diabeteksen riskitekijä, kun myös lievä vyötärölihavuus otettiin lukuun. Kaikki saivat terveydenhoitajalta elintapaneuvoja, ja erityisen riskin potilaat (50 prosenttia) pääsivät vielä lääkärintarkastukseen.

Kun 13 vuoden kuluttua tarkastelimme kuolinsyyrekisteriä, oli terveystarkastukseen osallistuneiden riskihenkilöiden kuolleisuus pienempi kuin samanikäisen suomalaisväestön vastaavana aikana. Mutta niiden, jotka eivät osallistuneet projektiin (25 prosenttia kutsutuista), kuolleisuus oli kaksinkertainen.

Kaikille aikuisikäisille suunnattujen terveystarkastusten hyödyistä ei ole tutkimusnäyttöä.

Pienen kunnan 45–70-vuotiaiden terveystarkastuksia teki päivittäin kaksi kokenutta terveydenhoitajaa ja yksi lääkäri vuoden ajan. Lisäksi tarvittiin projektisihteeri ja laboratorionäytteiden ottaja. Terveyskeskusten nykyisessä työvoimapulassa vastaavan projektin toteutus lienee mahdotonta, varsinkaan 2–5 vuoden välein. Jos terveysriskejä seulotaan, pitää varmistaa myös niiden hoito ja hoidon jatkuvuus. Kaikille aikuisikäisille suunnattujen terveystarkastusten hyödyistä ei ole tutkimusnäyttöä. Sitä paitsi suurimmassa riskissä näyttävät olevan ne, jotka eivät terveystarkastuksiin osallistu.

Jos suomalaisten terveyseroja halutaan kaventaa realistisella tavalla, pitäisi terveyspalvelut varmistaa niitä eniten tarvitseville. Ikäihmiset, monisairaat, työttömät, vähäosaiset ja mielenterveyden ongelmista kärsivät jäävät liian usein vaille ammattilaisen apua. Vahvin tieteellinen näyttö perusterveydenhuollon toimintatavoista on potilas-lääkärisuhteen jatkuvuudesta. Olen tismalleen samaa mieltä kuin kokenut lääkäri Timo Teinonen (HS Mielipide 12.3.): terveyskeskuksiin tarvitaan pikaisesti tuhat lääkärin virkaa lisää. Ja näille lähilääkäreille työtovereiksi hoitajia. Se on mahdollista, jos auttajille annetaan aikaa auttamistyöhön.

Päivi Korhonen

lääkäri, Harjavalta

yleislääketieteen professori, Turun yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide