Ravintoloihin lisää ammattitaitoisia kokkeja ja tarjoilijoita

Koko perustutkinnon suorittaneella kokilla tai tarjoilijalla on perustiedot erityisruokien valmistamisesta ja tarjoilusta.

14.3. 2:00

Asiakaspalvelu, erityisruokavaliot ja ruokaturvallisuus, kuten hygienia, vaativat osaamista henkilökunnalta. Ammatillisissa oppilaitoksissa koulutetaan kokkeja ja tarjoilijoita, joiden tutkintoon, ravintola- ja cateringalan perustutkintoon, kaikki tämä kuuluu. Ravintola-ala kärsii työvoimapulasta. Kahvilat ja ravintolat ovat olleet pakotettuja palkkaamaan henkilökuntaa ilman alan koulutusta.

Ammatillisissa oppilaitoksissa käydään jatkuvasti keskustelua yritysten kanssa. Yhtenä ratkaisuna työvoimapulaan ravintola-alan kouluttajat kehittävät nopean työllistymisen mahdollistavia osatutkintokoulutuksia. Selvää on, että muutaman kuukauden koulutuksella ymmärrys erityisruokavalioista jää kapeaksi – eikä välttämättä edes kuulu kyseisen tutkinnonosan sisältöön. Lyhytkin koulutus on kuitenkin hyvä alku ja toivottavasti kannustaa opintojen jatkamiseen.

Nimimerkki Allerginen minäkin (HS Mielipide 12.3.) oli huolissaan henkilökunnan allergiaosaamattomuudesta ja ideoi allergiapassia, joka hygienia- ja anniskelupassien tavoin todentaisi osaamista. Ravintola- ja cateringalan perustutkinnon opiskelija osoittaa nyt pääsääntöisesti osaamisensa työtehtävissä työpaikalla tapahtuvassa näytössä jokaisessa tutkinnonosassa. Arvioinnissa yhtenä arviointikriteerinä saattaa esimerkiksi olla, että opiskelija osaa kertoa ruokien sopivuudesta yleisimmille erityisruokavalioille. Koko perustutkinnon suorittaneella kokilla tai tarjoilijalla on perustiedot erityisruokien valmistamisesta ja tarjoilusta.

Erityisruokavalioiden osaamista voi opiskella lisää dieettikokin eli erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnossa. Myös restonomiksi valmistunut esihenkilö osaa vastata vaativankin asiakkaan allergioita koskeviin kysymyksiin.

Ravintola-alalla on paljon mahdollisuuksia oppia ja kehittää omaa osaamistaan. Allergiapassi passaisi osaamisen näkyväksi tekemiseen hienosti.

Riina Pykäri

osaamispalveluesimies, kasvatustieteen maisteri, kotitalousopettaja, restonomi

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide