Marinin puheet Horneteista hämmensivät

14.3. 2:00

Ilta-Sanomat kommentoi pääministeri Sanna Marinin (sd) Kiovan-vierailun lausuntoa Ilmavoimien käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien mahdollisesta luovuttamisesta Ukrainalle.

”Marin korosti, ettei mitään päätöksiä ole tehty ja että keskustelu asiasta on ’aivan alkuvaiheessa’. Jäi epäselväksi, mihin keskusteluun Marin viittasi. Lausunto tuli yllätyksenä ainakin tasavallan presidentti Sauli Niinistölle, puolustusministeri Antti Kaikkoselle (kesk) ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkäselle (kok), eikä myöskään Ilmavoimien komentaja Juha-Pekka Keränen tiennyt asiasta.”

”Näin Marin tuli antaneeksi sekavan kuvan valtionjohdon työnjaosta ja toimivaltuuksista. Lisäksi Hornet-lausunto saatettiin tulkita poliittiseksi sitoumukseksi Ukrainassa.”

”Käytännössä Hornetien lahjoittaminen olisi hyvin vaikeaa, sillä koneiden tekninen käyttöikä on tulossa täyteen.”

”Laajassa kuvassa Marinin lausunnot Kiovassa olivat oikean suuntaisia. Ukraina tarvitsee yhä nopeammin ja yhä raskaampaa aseapua Venäjän aggression torjumiseksi. Hävittäjätoimitukset ovat tulossa osaksi tätä kokonaisuutta.”

Maaseudun Tulevaisuus kirjoittaa, että Marin on Ukrainan sodan aikana profiloitunut tiukaksi ja selväsanaiseksi Venäjän kriitikoksi.

”Tämä on lisännyt hänen kannatustaan Suomessa ja nostanut pääministerin näkyväksi eurooppalaiseksi vaikuttajaksi. Vauhdin kiihtyessä myös ylilyöntien vaara kasvaa.”

”On varmasti totta, että Ukraina kaipaa ilmapuolustukseensa länneltä tukea. Myös Suomen on syytä varautua osallistumaan näihin operaatioihin. Silti pääministerin ei ole syytä lähteä yksin pohtimaan keinoja, joilla näihin operaatioihin osallistutaan.”

”Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa maassa on johtanut presidentti, jonka ohi hallituksessa ei ole perinteisesti toimittu.”

”Myös Ukrainassa Marinin lausunnot ovat herättäneet huomiota. Katteettomia lupauksia valtavassa hädässä oleva maa ei kaipaa.”

”Ukrainan kiireellisen tukemisen osalta Marin on kuitenkin täysin oikeassa. Venäjän vastaisiin toimiin ei ole lännessä varaa väsyä. Samalla on syytä muistaa, ettei mahdollinen aselepo tai rauha poista Venäjän uhkaa muulle Euroopalle.”

Turun Sanomat toteaa Marinin selittäneen hävittäjäpohdintaa sillä, että Ukraina tarvitsee apua nimenomaan ilmapuolustuksensa vahvistamiseen.

”Tämä on totta, mutta näin herkässä tilanteessa valtiojohdon kannattaa muotoilla kannanottonsa tarkasti ilman yksittäisiä irtiottoja.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide