Silicon Valley Bankin haaksirikon taustalla on myös rahapolitiikan epäonnistuminen

Löysä rahapolitiikka johtaa usein rahoituslaitosten velkavivun kasvuun, mikä voi näyttää kannattavalta hyvinä aikoina mutta johtaa ongelmiin talouden heikentyessä.

Piilaakson luottopankin romahtamisen on pelätty enteilevän pankeille suurempaa kriisiä.

15.3. 2:00

Helsingin Sanomissa on esitetty asiantuntijoiden selityksiä Silicon Valley Bankin (SVB) ongelmista. Heidän mukaansa ongelmat johtuivat sijoituksista valtionlainoihin, joiden markkina-arvo laski koron voimakkaan nousun seurauksena. Kuitenkin todennäköisempää on, että taustalla oli muita tekijöitä, kuten epäilyt SVB:n muun omaisuuden arvosta, liian löysä rahapolitiikka ja uusi teknologiabuumi.

Korkotaso oli hyvin alhainen vuosina 2021–2022 suhteessa taloustilanteeseen ja inflaatioon. Rahapolitiikan riskinottokanava viittaa rahapolitiikan vaikutukseen rahoitusmarkkinoiden toimijoiden riskinottohalukkuuteen. Kun rahapolitiikka on löysää, riskinottohalukkuus voi kasvaa, mikä saa sijoittamaan riskipitoisemmin. Alhainen korkotaso kasvattaa omaisuusarvoja, mikä voi johtaa riskien arvioimiseen eri tavalla.

Matala korkotaso saa rahoituslaitokset ottamaan suurempia riskejä, mikä voi heikentää antolainauksen standardeja. Löysä rahapolitiikka puolestaan johtaa usein rahoituslaitosten velkavivun kasvuun, mikä voi näyttää kannattavalta hyvinä aikoina mutta johtaa ongelmiin talouden heikentyessä.

SVB oli pääasiassa riskipääomasijoittajien rahoittamien startup-yritysten pankki. Se rahoitti runsaasti kasvuyrityksiä uskoen, että riskipääomasijoittajat eivät sallisi korkeasti arvostettujen kasvuyritysten kaatumista. Perinteisiä riskianalyyseja ei ehkä painotettu tarpeeksi, sillä kasvuyhtiöiden korkeat arvostustasot ja usko yritysten kasvuun olivat tärkeämpiä tekijöitä. Liian matala korkotaso oli yksi syy korkeisiin arvostustasoihin, sillä tulevien voittojen nykyarvo oli korkea.

Kasvuyrityksille SVB:n lainaraha oli houkutteleva vaihtoehto, jota moni käytti hyväkseen. SVB näytti vielä hiljattain hyvin kannattavalta pankilta juuri matalan korkotason, korkean riskin antolainauksessa ja suuren velkavivun vuoksi.

Viime vuosien löysän rahapolitiikan aikana riskipääomasijoittajien käyttäytyminen muuttui, ja he sijoittivat entistä enemmän kannattamattomiin kasvuyrityksiin. Tämä ilmiö heijastaa uutta teknologiakuplaa ja löysän rahapolitiikan vaikutuksia.

Kun korot ovat nousseet, riskipääomasijoittajat ovat arvioineet uudelleen riskejä ja omistusten arvoja, mikä on johtanut riskipääomarahoituksen vähenemiseen. Tämän seurauksena kasvuyritykset ovat joutuneet käyttämään kassavarojaan ja nostamaan rahaa SVB:stä, joka puolestaan on joutunut myymään likvidiä omaisuuttaan vastatakseen kasvavaan rahoitustarpeeseen. Epäilyt SVB:n lainakannan arvosta ovat lisänneet talletuspakoa, joka lopulta ajoi pankin haaksirikkoon.

Juha Tervala

Helsingin yliopiston taloustieteen kandiohjelman johtaja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide