Suomen Nato-matkan kuulumiset, päivä 302

Sauli Niinistö tapasi Joe Bidenin Washingtonissa, Suomi, Ruotsi ja Turkki harrastivat yhteistyömekanismia Brysselissä, ja Unkarin delegaatio kävi Suomessa keräämässä Tytti Tuppurainen -veroa.

15.3. 2:00 | Päivitetty 15.3. 6:49

Kun ensimmäiset 300 päivää on takana Suomen matkaa hakemuksen jättämisestä varsinaiseen Nato-jäsenyyteen, Suomi ja Ruotsi tamppaavat yhä paikallaan. Silti uskolliset tukijat jaksavat yhä kirittää Suomea. Maali kuitenkin uhkaa siirtyä. Mutta jos Nato-ratifiointia ei tule ennen Turkin vaaleja, niin sitten niiden jälkeen. Jos Natossa ei olla ennen Vilnassa heinäkuussa pidettävää järjestön huippukokousta, niin sen jälkeen.

Yhdysvaltojen presidentiltä Joe Bidenilta löytyi viime viikolla kalenterista aikaa tavata Yhdysvalloissa vieraillut presidentti Sauli Niinistö. Turkkiin ja Unkariin lähti viesti, että Biden haluaa toimintaa.

Toiveet siitä, että presidentti Recep Tayyip Erdoğan hyötyisi sisäpoliittisesti Suomen ja Ruotsin Nato-ratifioinnnista vielä ennen Turkissa toukokuun puolivälissä pidettäviä vaaleja, alkavat haihtua. Mitään ratkaisevaa ei myöskään saatu irti Turkin, Suomen ja Ruotsin yhteistyömekanismiksi nimetyn ryhmän viime viikon kokouksesta Brysselissä. Turkki yrittää saada varsinkin Ruotsia taipumaan turkkilaiseen määritelmään terrorismista.

Asetelma on Turkissakin muuttunut. Ensin sitä muutti maanjäristys. Sitten Erdoğan sai presidentinvaaleihin opposition yhteisen vastaehdokkaan Kemal Kılıçdaroğlun. Vaalitulosta on yhä vaikea ennustaa – ja samoin sitä, mitä tuloksesta seuraa Suomen ja Ruotsin toiveille Nato-ratifioinnista ennen Vilnan huippukokousta.

Unkari kyllästyi olemaan pienempi paha.

Se on nyt todettu, että Suomen ja Ruotsin tiet taitavat erkaantua. Suomi ja Ruotsi aikovat kuitenkin ensi viikolla yhtä aikaa viedä loppuun omat Nato-prosessinsa. Suomessa valtioneuvoston yleisistunto esittelee eduskunnan Nato-päätöksen tasavallan presidentille. Niinistö vahvistaa allekirjoituksellaan liittymisen ja liittymissopimuksen voimaansaattamista koskevan lain.

Unkari puolestaan kyllästyi olemaan pienempi paha. Pääministeri Viktor Orbán lähetti Ruotsiin ja Suomeen delegaation hakkumaan Ruotsin ja Suomen poliitikkoja.

Kyse oli Tytti Tuppurainen -verosta. Unkari rankaisee Suomea tiukasta linjasta oikeusvaltiopolitiikassa. Se vei Unkarilta EU-tukia. Delegaatio haukkui eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd) lisäksi kokoomusjohtoa, joka vaati Euroopan kansanpuolueelta EPP:ltä tiukkaa linjaa Fidesz-puoluetta vastaan. Europarlamentaarikoista kyytiä sai erityisesti Petri Sarvamaa (kok), joka toimi EU:n oikeusvaltiolain pääneuvottelijana.

Haukut voi ottaa ilolla ja ylpeydellä vastaan. Nyt kun Unkari on muistuttanut suuruudestaan, sillä ei vaikuta olevan syitä jatkaa Suomen ja Ruotsin kyykyttämistä.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide