Palveluseteli ei sovi kaikille tekonivelleikkauspotilaille

Husin leikkausjonot tekonivelkirurgiaan ovat kasvaneet koronaviruspandemian ja terveydenhuollon henkilöstöpulan vuoksi.

15.3. 2:00

Martti Saarelma kertoi pitkästä odotusajastaan tekonivelleikkaukseen (HS Mielipide 9.3.). Valitettavasti Husin leikkausjonot tekonivelkirurgiaan ovat kasvaneet koronaviruspandemian ja terveydenhuollon henkilöstöpulan vuoksi. Jonot tekonivelleikkauksiin ovat pitkät, eikä merkittävä osa jonottajista pääse leikkaukseen hoitotakuun edellyttämässä kuuden kuukauden määräajassa. Jonoja pyritään purkamaan muun muassa palveluseteliä käyttäen.

Toisin kuin Saarelma kirjoitti, hyvinvointialueiden aloittaminen ei tuonut muutosta tekonivelleikkaukseen jonottavien hoitojärjestelyihin. Uudellamaalla palvelusetelit ovat Husin myöntämiä. Niitä myönnetään Husin alueen potilaille yhtenevin kriteerein potilaan asuinkunnasta riippumatta.

Palvelusetelit ovat yksi keinomme lyhentää jonoja, mutta ne eivät sovellu kaikkiin tekonivelleikkauksiin eivätkä kaikille potilaille. Arvio palvelusetelin käytön mahdollisuudesta tehdään erikoissairaanhoidossa perustuen potilaan diagnoosiin, suunniteltuun toimenpiteeseen ja muihin sairauksiin.

Olemme pahoillamme pitkistä odotusajoista ja haluamme vakuuttaa, että pyrimme kaikin keinoin lyhentämään hoitoonpääsyaikoja.

Jyrki Salmenkivi

vs. toimialajohtaja

Anna Vasara

ylilääkäri, Hus Tukielin- ja plastiikkakirurgia

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide