Kulinaristit voivat hakea viininsä Alkosta

Viini sisältää etanolia, joka ei nykypäivänä enää saisi edes myyntilupaa vaarallisuutensa vuoksi.

Lähes puolet suomalaisista haluaisi viinit ruokakauppoihin.

18.3. 2:00

Yhdeksi eduskuntavaaliteemaksi näyttää kohoavan kysymys viinien kauppapaikoista. Päivittäistavarakauppa perustelee viinien marketkauppaa kätevyydellä: on helppoa napata pullot mukaan ruokien ohella. Onhan se helppo hankkia, vielä useammin ilman ruokaakin. Kyse on isosta bisneksestä.

Terveydenhuollon edustajat puolestaan muistuttavat, että viini sisältää etanolia, joka ei nykypäivänä enää saisi edes myyntilupaa vaarallisuutensa vuoksi. Alkoholin aiheuttamien haittojen hoitaminen on suurempi kustannus kuin sen myynti. Ongelmat paikataan verorahoillamme. Sadattuhannet ihmiset kärsivät tästä ongelmasta sen eri muodoissaan.

Säännöllinen etanolin nauttiminen vaurioittaa lähes jokaista elintämme, edesauttaa syöpäsairauksien puhkeamista, vaikuttaa mielenterveyteen ja uneen, vaikeuttaa verenkierto- ja ruuansulatuselimistön toimintaa, aiheuttaa tapaturmia, häirintää, väkivaltaa, perhedraamoja, työpoissaoloja ja niin edelleen.

Tuoreet uutiset kertovat alkoholin vaikuttavan läpi yhteiskuntaluokkien. Etanoli ei ole nautittuna lääke vaan myrkky, joka vaikuttaa niin isäntiin kuin renkeihinkin yhtä haitallisesti.

Koska viini on vain viisasten juoma, ja etyylialkoholia, on sen välittämisen etenkin meille suomalaisille oltava edelleen edes jonkinlaisen kontrollin alaisena. Tervejalkaiset, pystyssä pysyvät kulinaristit kykenevät kyllä hakemaan ruokaviininsä Alkosta.

Esa A. Luukkainen

Värtsilä, Tohmajärvi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide