Kokemus auttaa torjumaan uutta finanssikriisiä

15.3. 2:00

Etelä-Suomen Sanomat pohtii, iskeekö taas finanssikriisi.

”Tämä kysymys nousi ilmoille, kun USA:ssa uutisoitiin viikonloppuna useiden pankkien ongelmista. Kaliforniassa toimiva Silicon Valley Bank kaatui talletuspaon seurauksena viranomaisten syliin. Kyseessä on maan suurin pankkiromahdus sitten Lehman Brothersin vuonna 2008.”

”SVB:n kaatumiseen johti kaksi asiaa: korkojen nousua seurannut lainaehtojen tiukentuminen sekä pankin asiakaskunnan profiili. Pankki toimii USA:n Piilaaksossa, joka on aloittelevien startup-yritysten napapaikka numero 1. – – Asiantuntijoiden mukaan vastaavanlaista ongelmaa ei olisi tullut, jos pankin asiakkaina olisi tasaisemmin eri kehitysvaiheessa ja rahoitustarpeessa olevia yritysasiakkaita.”

”Rahoitusmarkkinoilla bisnes perustuu luottamukseen. Siksi USA:n presidentillä Joe Bidenilla oli kiire tulla julkisuuteen rahoittelemaan hermostunutta markkinaa. – – USA:n keskuspankki varasi markkinoille 25 miljardin euron hätärahoituksen, jotta finanssikriisissäkin pelätty dominoefekti ei lähde kaatamaan pankkeja hallitsemattomasti.”

”Pankkiosakkeet ovat olleet voimakkaassa laskussa myös Euroopassa. Onneksi keskuspankeille on nyt kertynyt kokemusta siitä, miten finanssimaailman hyökyaaltoa torjutaan.”

Kauppalehteä huolestuttaa esteiden lisääntyminen maailmankaupassa.

”Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota, EU:n ja Kiinan väliset jännitteet, länsimaiden Venäjä-pakotteet ja maailmanlaajuisen protektionismin leviäminen ovat viemässä Maailman kauppajärjestöä WTO:ta pitkälle sivuraiteelle kaupan vapauttamisessa.”

”Konkreettisin esimerkki kansainvälisen kaupan ongelmista tulee esille tällä viikolla. EU:n komissio julkistaa oman ’vihreän’ vastineensa, Net Zero Actin, Yhdysvaltojen IRA-ohjelmaan. Sillä vastataan myös riippuvuuteen Kiinasta tulevista kriittisistä materiaaleista.”

”Suomelle olisi erityisen tärkeää, että EU ja Yhdysvallat löytäisivät yhteisen ratkaisun presidentti Joe Bidenin 369 miljardin dollarin ”vihreän” IRA-ohjelman pelisääntöihin. Siitä on jo hieman toivoa, kun Biden ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tulivat asian vuoksi julkisuuteen yhteisellä julistuksella.”

”Valtiontuet ja kotimarkkinoiden suojaaminen ovat nyt kehityssuunta geopoliittisessa tilanteessa. Suomelle tämä muutos on karhunpalvelus, vaikka EU-vienti onkin merkittävää.”

”Maailmankauppa tarvitsee uskottavaa ja toimintakykyistä WTO:ta. Se olisi myös Suomen etu.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide