Jotta matemaattisesti etevä lukio-opiskelija voi edetä omalla oppimisen polullaan eteenpäin, vaaditaan opettajalta herkkyyttä tunnistaa opiskelijan kykyjä ja rehtorilta usein jouhevuutta.
Suurissa ja heterogeenisissä matematiikan opetusryhmissä nokkelan opiskelijan potentiaali jää helposti piiloon ja samalla menetämme mahdollisia tulevaisuuden huippukyvykkyyksiä. Eriyttäviä toimenpiteitä tarvitaan myös lahjakkaiden nuorten tarpeisiin, sillä jokaisella opiskelijalla on oikeus kehittyä omalta oppimisen tasolta.
Yksi oivallinen keino on tarjota näille nuorille harjoitustyö matemaattisten mallinnusten yrityksissä. Nuori pääsee soveltamaan ja syventämään omia taitojaan sekä samalla oppimaan työelämätaitoja. Kokemukseni mukaan nuoren minäpystyvyys ja into korkeakouluopintoihin kasvaa. Avautuu myös näkymä oikeasta työelämästä teoreettisten lukio-opintojen rinnalle.
Rehtorilta tämä vaatii toisinaan joustavuutta lukujärjestysasioissa. Tosin neuvokas rehtori tietää, että näistä ahkerista nuorista ja ruohonjuuritason viisaudesta maamme kilpailukyky lähtee nousuun.
Piia Haapsaari
lukion matematiikan opettaja, Oulu
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa