Keskenmeno on fyysisesti ja henkisesti raskas kokemus, jonka jakaa laaja joukko naisia. Keskenmeno voi aiheuttaa syviä surun, vihan, epäoikeudenmukaisuuden, häpeän ja syyllisyyden tunteita. Keskenmenon kokenut joutuu luopumaan siitä lapsesta, jonka oli ajatellut saavansa.
Oma keskenmenoni tapahtui raskauden ensimmäisellä kolmanneksella. Koska eloton sikiö oli jäänyt kohtuun eikä kohtu tyhjentynyt itsestään, hoitomuotona oli lääkkeellinen kohdun tyhjennys kotona. Hoitohenkilökunta sairaalassa oli ammattitaitoista ja empaattista, mutta keskenmenon hoidon käytännöt ovat kohtuuttomat menetyksen kokevalle.
Hoitopäivänä särkylääkkeiden jälkeen otettava lääke lisää kohdun supistelua ja auttaa raskausmateriaalia poistumaan kohdusta. Omalla kohdallani minuutin välein tulleet supistuskivut jatkuivat useita tunteja ja yltyivät niin koviksi, että koin olevani lähellä menettää tajuntani.
Hoito-ohjeiden mukaan päivystykseen voi mennä kivunlievitykseen, jos ei pärjää kotona. Kipuni oli kuitenkin niin kovaa, ettei automatka sairaalaan olisi onnistunut. Kotona ilman hoitohenkilökunnan tukea ja ilman kunnollista kivunlievitystä tehtävä kohdun tyhjennys voi olla fyysisesti ja henkisesti kohtuuton kokemus, joka koettelee omaa henkistä hyvinvointia pitkään.
Suomessa ollaan huolestuneita alhaisesta syntyvyydestä ja heikkenevästä huoltosuhteesta. Tällä hetkellä naiset joutuvat pelkäämään sekä synnyttämistä aliresursoiduissa synnytyssairaaloissa että keskenmenon hoitoa ilman toimivaa kivunlievitystä tai hoitohenkilökunnan turvaa. On surullista, että yhteiskunnan tasolla ei ymmärretä näiden asioiden yhteyttä. Syntyvyys voisi lisääntyä, jos naiset eivät joutuisi pelkäämään keskenmenon ja synnytyksen hoitoa.
Keskenmenon kokenut
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.