Moni menetyksen kokenut perhe tarvitsee käytännön apua arkiaskareissa

Sosiaalihuoltolaki takaa lapsiperheille oikeuden kotipalveluun erityisen perhe- tai elämäntilanteen vuoksi.

Kotipalvelu sisältää muun muassa aterioiden valmistamiseen, vaatteiden huoltamiseen ja kodin siisteydestä huolehtimiseen liittyviä tehtäviä.

16.3. 2:00

Perheenjäsenen tai muun läheisen kuolema vaikuttaa voimakkaasti ihmisen toimintakykyyn. Menetyksestä huolimatta perheen arjen täytyy rullata: tarvitaan ruokaa ja puhtaita vaatteita. Samanaikaisesti on hoidettava hautajaisjärjestelyt ja kaikki viralliset asiat. On myös huolehdittava lasten hyvinvoinnista; se riippuu aikuisten jaksamisesta ja arjen sujuvuudesta.

Menetyksen kokeneissa perheissä tarvitaan konkreettista käytännön apua. Sote-uudistus tarjoaa tilaisuuden yhtenäistää lapsiperheiden arjen tueksi tarkoitetun kotipalvelun toimintatapoja ja sen kohdentumista tarkoituksenmukaisesti erilaisille perheille.

Vuonna 2015 voimaan tullut sosiaalihuoltolaki takaa lapsiperheille oikeuden kotipalveluun erityisen perhe- tai elämäntilanteen vuoksi. Sellaiseksi luetaan myös perheenjäsenen tai läheisen kuolema. Kotipalvelu sisältää lain mukaan muun muassa aterioiden valmistamiseen, vaatteiden huoltamiseen ja kodin siisteydestä huolehtimiseen liittyviä tehtäviä.

Monimuotoiset perheet -verkoston teettämästä kyselystä selviää, että leskiperheissä kotipalvelun koettiin vastaavan heidän tarpeisiinsa huonommin kuin muissa perheryhmissä. Esimerkiksi leski ei ole voinut lähteä hoitamaan tärkeitä asioita, koska hänen on pitänyt olla myös itse kotona kotipalvelun työntekijän ollessa paikalla. Myös kotipalvelun kestoa pidettiin liian lyhyenä. Kokemusten mukaan perheiden saaman kotipalvelun toteutustavat ja myöntämisperusteet ovat olleet erilaisia. Surevat ovat kokeneet tuen tarpeen perustelun uuvuttavana.

Suru vaikuttaa perheenjäseniin eriaikaisesti ja eri tavoin, joten tarve kotipalvelulle voi olla akuutin tilanteen lisäksi myös pidemmän ajan kuluttua menetyksestä. Kaikkien perheenjäsenten tuen tarve ja perheiden monimuotoisuus tulee huomioida. Tiedotusta kotipalvelusta tulee lisätä ja sen tarjoaminen menetyksen kokeneille perheille tulee olla automaattista. Palvelun tulee vastata perheiden tarpeita ja olla riittävän pitkäkestoista.

Myöntämisperusteiden ja toimintatapojen tulee olla yhdenvertaiset kaikilla hyvinvointialueilla. Kotipalvelu on taloudellisesti kannattava perustason palvelu, jolla voidaan oikein toteutettuna vähentää erityistason palveluiden tarvetta myöhemmissä vaiheissa.

Sirpa Mynttinen

asiantuntija, Surevan kohtaaminen -toiminta

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide